Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csevap, pljeskavica és burek - ezt kóstold meg, ha Montenegróban nyaralsz!

default user icon
MME
Kis méretéhez képest Montenegro számos turisztikai és gasztronómiai kalanddal kecsegteti az oda látogatót.

Egyre többen töltik vakációjukat e csöpp országban, mely elsősorban strandjai és tengerparti üdülőhelyei miatt ennyire népszerű.

Miért válasszuk?

Az ország belső területe is legalábbolyan gyönyörű, mint az Adria Riviérájaként is emlegetett partvidéke. Az itt húzódó Dinári-hegység vonulatai között szebbnél szebb kiránduló útvonalak és remek sípályák várják a turistákat.

A kultúra szerelmesei sem unatkoznak: Montenegró kulturális sokszínűségéta különböző irányból érkező (velencei, osztrák, szlovén, valamint iszlám) hatásoknak köszönheti.

Lakói legendásan magasak, és ahogy ők tartják, szépek és muzikálisak is. Egy biztos, csodás érzés népdalaikat hallgatva egy raki mellett üldögélni a helyi konobákban.

Milyen a konyhájuk?

Az idegenforgalom megnövekedésével együtt ugyan itt is megjelentek a pizzériák, tavernák és gyorséttermek, de szerencsére nem túrták ki a hagyományos, helyi ételeket kínáló éttermeket.

A mediterrán konyha rajongói kedvükre válogathatnak a rendkívül ízletes és egészséges specialitások között. Konyhájuk alapja az olívaolaj, legkedveltebb fűszerük a rozmaring, a bazsalikom, valamint a babérlevél.

Mediterrán ételek >>>

Hideg előételnek a híres füstölt sonka és sajt, a sós túró és a gomba közül lehet választani. A főétel a hegyi legelőkön táplált, zamatos húsú bárányból, illetve kecskéből készült specialitások egyike vagy az útmentén is gyakran látható, nyárson forgósült malac lehet.

Helyi különlegesség a csevapcsicsa, a pljeskavica és a kukoricakása is. A burek rétestésztajellegű, hajszálvékonyra nyújtott, rétegezve megtöltött étel. Eredetileg sóstúró vagy darált hús a töltelék, de van belőle sonkás-sajtos, sajtos-gombás, pizzás, meggyes és almás változat is.

Pljeskavica, csevap, mititei és társaik >>>

A halimádók sem fognak éhen maradni, hiszen olyan különlegességeket kóstolhatnak meg, mint a fogas, a vörös- és aranydurbincs, a skorpióhal, a tengeri sügér, a rák, a szardella, a kagyló, a tintahal és a polip.

Ezeket vagy roston sütik meg, vagy „lešo” módszerrel készítik el: vízben főzik, majd olajjal, ecettel, hagymával és babérlevéllel ízesítik. Fokhagymás szószt és salátát kínálnak hozzá. A fogásokat különféle burgonyakörettel tálalják.

Étkezés előtt szőlőpálinkát, közben vörösbort, a végén pedig titkos recept alapján készített mézbort kínálnak.

Ezek is érdekelhetnek