Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mint a hófödte domb, olyan ez a karácsonyi kuglóf: nemcsak a látvány, az íze is mennyei

default user icon
MME
Gyorsan elkészíthető és szemet gyönyörködtető sütemény a citromos karácsonyi kuglóf, mely ünnepi asztaldísznek is mesés. Mutatjuk, hogyan készül a kuglóf! Íme a recept.

A karácsonyi, citromos-lime-os kuglóf ünnepi asztaldíszként, de akár ehető ajándékként is megállja a helyét. Nemcsak finom, hanem mutatós és látványos is, melyet gyerekjáték elkészíteni. A kuglóf hozzávalói mind megtalálhatóak otthon, így ha az utolsó pillanatban jutna eszedbe, hogy elkészíts még egy süteményt, vagy egy meglepetést valakinek karácsonyra, akkor ez a desszert a nyerő választás!

Ezek a karácsonyi citromos kuglóf hozzávalói

A tésztához:

  • 24 dkg vaj (sütőmargarinnal is készíthető)
  • 24 dkg búzaliszt
  • 24 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojás
  • 2 db biocitrom reszelt héja
  • 1,5 db citrom leve
  • 1 db lime reszelt héja
  • fél db lime leve
  • 1 tk. vanília őrlemény
  • + vaj és liszt a sütéshez

A cukormázhoz:

  • 12 dkg porcukor
  • fél db citrom leve

Így készül az ünnepi, cukormázas karácsonyi kuglóf

  1. Egy keverőtálba kimérjük a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a vanília őrleményt (ez tetszőlegesen választható). A vajat megolvasztjuk, és hozzáöntjük a cukrokhoz. Belereszeljük a citromok és lime héját, majd belefacsarjuk a citrom és lime leveket.
  2. Habverővel kikeverjük a masszát, amíg jó habossá válik, majd hozzáadjuk a tojásokat, és tovább keverjük, habosítjuk.
  3. Ezután egy másik tálba kimérjük a lisztet, amelyhez hozzáadjuk a sütőport, és jól összekeverjük.
  4. Végül a kikevert tojásos keverékhez adjuk a lisztet, érdemes belekanalazni, több részletben hozzáadni, spatulával óvatosan összedolgozni.
  5. A kuglófformát alaposan kivajazzuk, kilisztezzük, majd a tésztát egyenletesen eloszlatjuk a formában, és 160 fokra előmelegített sütőben légkeverésen 50-55 percig sütjük. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, addig pedig elkészítjük a cukormázat.
  6. A porcukrot kimérjük, és óvatosan, apránként adjuk hozzá a fél citrom levét. Jó sűrű, inkább ragacsos masszát kell kapnunk. Akkor jó az állaga, ha nem híg, hanem inkább sűrűbb, de még kenhető. Fontos, hogy a cukormázat a kihűlt kuglóf tetejére óvatosan, lassan kanalazzuk.

Tipp: Mivel sütőporos a tészta, ne nyissuk ki a sütőt sütés közben, mert összeeshet a tésztánk. Ha nagyon pirul a teteje, alufóliát teríthetünk rá, és 40 perc elteltével tűpróbát végezhetünk. Mindenképpen süssük 50 percig, sütőtől függően 50-55 perc alatt készül el.

Miután megsült, hagyjuk a formában kihűlni, ugyanis ha melegen megpróbáljuk kiszedni, akkor a kuglóf beletörhet a formába. Ha azonban jól kivajaztuk, akkor kihűlés után könnyen kicsúszik majd belőle – olvasható a Táfelspicc cikkében.

Borítókép: Táfelspicc/Ladóczki Balázs

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss