Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
A befőzés nagy munka, a házi befőttek, lekvárok nagy kincsnek számítanak. Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig fogyaszthassuk a finomságokat, néhány egyszerű szabályt célszerű betartani. Mutatjuk, hogy mire figyelj, ha idén te is sokat dolgoztál, míg üvegbe kerültek a gyümölcsök.
PATAKY KRISZTINA
Idén későn kezdett érni a füge, így könnyen előfordulhat, hogy sok éretlen, zöld füge marad majd a bokrokon. Mutatjuk, hogy mit tehetsz, ha nem szeretnéd kidobni az éretlen fügéket!
A természet és persze a kertek a nyári hónapokban ajándékoznak meg minket a legtöbb és legfinomabb zöldségekkel. Jó lenne az év többi napján, minden évszakban élvezni ezeket az ízeket, és van is rá megoldás, hogy konzerváljuk a nyarat a téli hónapokra!
Szeretnéd eltenni a boltban vett lekvár üvegét a nyári befőzéshez, de nem tudsz mit kezdeni a rajta lévő, makacsul ragaszkodó címkével? Eláruljuk, melyik roppant egyszerű trükkel szabadulhatsz meg tőle!
Rozsnyai Gabriella
Legyen szó savanyúságról, lekvárról vagy kompótról, ha jól rázártuk a befőttesüveg tetejét, szinte kínszenvedés kinyitni. Egyesek konyharuhával fogják meg, míg mások késsel feszegetik le, ám ez utóbbi különösen balesetveszélyes. Mutatunk egy technikát, amivel villámgyorsan kinyitható.
Csizmadiáné
Nem véletlen, hogy befőttet már a dédnagymamáink is készítettek, hiszen így a gyümölcsök a nyári hónapokon kívül is elérhetőek maradnak a számunkra. Bár sokan macerásnak tartják, valójában speciális eszközök nélkül is könnyen elkészíthető otthon. Íme, néhány zseniális befőtt receptet!
Azt mindenki tudja, hogy az almát, a paprikát vagy az uborkát fogyasztás előtt meg kell mosni. Vannak azonban olyan ételek, melyekről nem is gondolnád, hogy tele lehetne baktériumokkal. Egy rövid listával segítünk elkerülni a fertőzést és az ételmérgezést.
Szponzorált tartalom
A nyár mélybordó színű, savanykás gyümölcse számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, egészségre gyakorolt jótékony hatását pedig már hosszú idők óta tudományos eredmények igazolják. A sportolók és karcsúsodni vágyók számára egyaránt kiváló választás, hiszen segít az izomregenerálódásban és a fogyókúrát megelőző méregtelenítésben is. Kiváló hűsítő italokat készíthetünk belőle a legforróbb napokra, na és persze tele van vitaminnal is. Fehér színű, apró virágai áprilisban nyílnak, a gyümölcs érése pedig júliusban kezdődik. Na, de nézzük, mit is tudunk pontosan erről a szuperegészséges gyümölcsről:
Hazai gyümölcseink érésével egy időben elindul a befőzési szezon, hiszen a zamatos finomságokat érdemes tartósítani a téli hónapokra. A befőzési kisokos segítségével bátran neki vághattok a munkának.
Gyáfrás Zsuzsanna
Amíg be nem indul a gyümölcsszezon, a befőttek tökéletes forrásai lehetnek a vitaminoknak és a tápanyagoknak. Az új technológiáknak hála nem csupán az ízük és az aromájuk marad intenzívebb, de akár cukormentes, energiacsökkentett változatban is átadhatják a friss gyümölcsök ízét.
Tóth Péter
A narancssárga vitaminbombát nem csak megsütni lehet, netán krémleveshez felhasználni – a belőle készült fogásokat is érdemes kipróbálni…
Stern Ágnes
Végre, itt a cseresznyeszezon, amit mindenképpen érdemes kihasználni! Hoztunk néhány tudnivalót a gyümölcsről, továbbá találsz még itt néhány hasznos tippet a beszerzéséhez és a tárolásához is.
Takács Éva
Készíts cukor- és tartósítószermentes befőtteket a zamatos nyári gyümölcsökből, hogy a leghidegebb téli napokon is felidézhesd a nyár ízeit!
Orbán - Marosi
A rendes magyar ember fejében a szilva elsőként pálinka formájában jelenik meg és nem befőttként. A tökéletes szilvapálinka tesztet talán a toxikológián tudnánk elvégezni, mert bizony erősen telített a piac és abból egyet sem szabad kihagyni.
Videó
Ismét közeleg a december vége, amikor a karácsonyi és az év végi felhajtásban mindenki óránként kap idegösszeomlást legalább kétszer, de valahogy mindig túljutunk rajta.