Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem érik be a füge? Ne aggódj, eláruljuk, milyen finomság készülhet zöld fügéből!

default user icon
MME
Idén későn kezdett érni a füge, így könnyen előfordulhat, hogy sok éretlen, zöld füge marad majd a bokrokon. Mutatjuk, hogy mit tehetsz, ha nem szeretnéd kidobni az éretlen fügéket!

A füge elsősorban a melegebb éghajlaton terem, de az elmúlt években nálunk is egyre több kertben próbálkoznak – sikerrel – a termesztésével. A fügefa évente kétszer is terem: az első turnus nyár elején érik be, a második nyár végén, kora ősszel. Idén későn kezdődött az érés, így félő, hogy a következő adag nem érik be a fagyok előtt. Hogy mi legyen a zöld fügékkel? A Ripost cikkében szuper tippeket találtunk.

Készülhet belőle befőtt...

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld füge
  • 2 kg cukor
  • nátrium-benzoát

Elkészítés:

  1. A zöld fügéket megmossuk, levágjuk a szárukat, és több helyen megszurkáljuk őket egy villával. (Így könnyen átjárja majd a cukros lé.)
  2. A fügéket egy lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi. Felforraljuk a vizet, majd lassú tűzön, lefedve főzzük egy órán át.
  3. Közben sterilizáljuk a befőttesüvegeket.
  4. Ha letelt az egy óra, levesszük a lábost a tűzről, kiszedjük a zöld fügéket, majd üvegekbe tesszük. A levet ne öntsük rájuk: előbb forraljuk fel újra, szűrjük le!
  5. Az üvegben lévő fügékre szórjunk egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot, öntsük a fügékre a forró levet úgy, hogy ellepje őket. Zárjuk le az üvegeket, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.

... és savanyúság is

Hozzávalók:

  • 2 kg éretlen füge
  • 8 dl víz
  • 1 dl 20%-os ecet
  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. só
  • 1 mk. nátrium-benzoát
  • 1 mk. borkén

Elkészítés:

  1. A fügék szárát levágjuk, megmossuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk. Ezután kivesszük a vízből őket.
  2. A vizet egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk az ecetet, a cukrot, a sót, a tartósítószert és a borként, majd alaposan összekeverjük, míg fel nem oldódnak a száraz hozzávalók.
  3. A kihűlt fügéket szorosan sterilizált befőttes üvegekbe tesszük, majd ráöntjük az alaplevet. Lezárjuk az üvegeket, majd mehet is a kamrába. Dunsztolni nem szükséges. 

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss