A füge elsősorban a melegebb éghajlaton terem, de az elmúlt években nálunk is egyre több kertben próbálkoznak – sikerrel – a termesztésével. A fügefa évente kétszer is terem: az első turnus nyár elején érik be, a második nyár végén, kora ősszel. Idén későn kezdődött az érés, így félő, hogy a következő adag nem érik be a fagyok előtt. Hogy mi legyen a zöld fügékkel? A Ripost cikkében szuper tippeket találtunk.
Készülhet belőle befőtt...
Hozzávalók:
- 2 kg zöld füge
- 2 kg cukor
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
- A zöld fügéket megmossuk, levágjuk a szárukat, és több helyen megszurkáljuk őket egy villával. (Így könnyen átjárja majd a cukros lé.)
- A fügéket egy lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi. Felforraljuk a vizet, majd lassú tűzön, lefedve főzzük egy órán át.
- Közben sterilizáljuk a befőttesüvegeket.
- Ha letelt az egy óra, levesszük a lábost a tűzről, kiszedjük a zöld fügéket, majd üvegekbe tesszük. A levet ne öntsük rájuk: előbb forraljuk fel újra, szűrjük le!
- Az üvegben lévő fügékre szórjunk egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot, öntsük a fügékre a forró levet úgy, hogy ellepje őket. Zárjuk le az üvegeket, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.
... és savanyúság is
Hozzávalók:
- 2 kg éretlen füge
- 8 dl víz
- 1 dl 20%-os ecet
- 3 ek. cukor
- 1 ek. só
- 1 mk. nátrium-benzoát
- 1 mk. borkén
Elkészítés:
- A fügék szárát levágjuk, megmossuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk. Ezután kivesszük a vízből őket.
- A vizet egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk az ecetet, a cukrot, a sót, a tartósítószert és a borként, majd alaposan összekeverjük, míg fel nem oldódnak a száraz hozzávalók.
- A kihűlt fügéket szorosan sterilizált befőttes üvegekbe tesszük, majd ráöntjük az alaplevet. Lezárjuk az üvegeket, majd mehet is a kamrába. Dunsztolni nem szükséges.
(Nyitókép: Shutterstock)