Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi lecsó-befőtt és paradicsomszósz

MME MME
120 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag

Elkészítés

  1. A paradicsomokat leforrázzuk. Egy fazék, forrásban lévő vízbe pakoljuk őket, egyszerre csak 4-5 db-ot, és addig hagyjuk benne, amíg a bőrük megreped egy picit, majd kiszedjük őket egy tálba. Amikor az összes paradicsomot leforráztuk, lehúzzuk a bőrüket, és a kemény csutkarészt kivágjuk, a paradicsomot egy fazékba daraboljuk. Feltesszük közepes lángra főni. Amikor már egy kicsit összeesett, botmixerrel összeturmixoljuk, így gyorsítjuk a rostok szétesését. Tovább főzzük, néha megkevergetjük. Ez idő alatt a paprikákat és a tököt megmossuk.
  2. A paprika csutkáját kiszedjük, két cm-es karikákra vágjuk. A tököt megpucoljuk, a magos részt kikaparjuk, egy cm-es szeletekre vágjuk, a paprika karikáknál ne legyenek nagyobbak a tökdarabok.
  3. Amikor a paradicsom már egy bő fél órája rotyog, a felét kiszedjük egy másik fazékba, úgy hogy át is passzírozzuk egy fém szűrő segítségével.
  4. A magos paradicsomra ráborítjuk a paprikát és a tököt, letakarjuk és jó 10 percig főzzük, miközben kétszer megkeverjük.
  5. Az átpasszírozott paradicsomot még egy percig forraljuk, majd az üvegekbe töltjük. Két celofánt egyszerre belemártunk a citromsavas vízbe, ráterítjük az üvegekre, legumizzuk és rácsavarjuk a tetőt. Fejre állítjuk, míg a másik üveget megtöltjük. Ez után mehet a pihenni a puha dunsztba.
  6. A lecsónál az üvegeket úgy töltsük, hogy először a sűrűjét tesszük az üvegbe, lenyomkodjuk egy kanállal, majd feltöltjük a lével, úgy hogy a tetejétől kb. 2 cm maradjon. Jöhet a citromsavas-vizes celofán, a gumi és a tető, fejre állítás. Mehetnek az üvegek a többiekhez a dunsztba. Egy teljes napot hagyjuk őket a takarók között.

Ezek is érdekelhetnek

Friss