Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bodzaszörpteszt: ez kerüljön az asztalra a hétvégén!

Egyre erőteljesebben kezd sütni a nap, így egyre többször érezzük, hogy jól esne valamivel lehűteni a szervezetünket. Elsőre a legtöbben talán egy jó korsó sörre vagy egy pohár fröccsre gondolnak. Viszont, ha alkoholmentes italban gondolkodunk, az egyik legjobb fegyver a szörp. Például a bodzaszörp.

Tavaly kipipáltuk a málnaszörpök mezőnyét, így idén maradt a legalább annyira közkedvelt bodzás ízesítés. Végül 11 különböző bodzaszörpöt találtunk a boltok polcain.

Ételt rendelnél? Előbb olvasd el a Mit ettem ma kritikáját a helyről >>> 

Mindegyik esetében cseppre pontos arányokkal dolgoztunk, mindenhol az ajánlott hígítási arányt alkalmaztuk. Figyeltük illatukat, ízüket és édességüket, de a legfontosabb az volt, hogy milyen az összhatás. Meglepő volt, hogy a legtöbb leírásban azt látni, döntő többségben az alma adja ezen szirupok alapját.

Pölöskei

Illata egyértelműen ontja magából a bodza aromáját. Keverés után az eredmény egészen meggyőző, ízében is remekül érezni a harsány bodzaízt. A megadott hígítási aránynál egy léptékkel sűrűbben jobban muzsikál, akkor édesebbnek hat, míg az előírt mennyiségnél picit már elvész a szörphöz köthető édesség. Utóíze nincsen, csakis a hosszan lecsengő bodzát érezni.

Adatok: arány 1:7, 0,7 liter, gyümölcstartalom 25%, 459 ft

TESZT! MAGUNK IS MEGLEPŐDTÜNK, MENNYIRE KÜLÖNBÖZNEK A ZÖLD TEÁS ICE TEÁK >>> 
Yo

Illatra eszméletlen jó. Sokkal természetesebb aroma árad belőle, mint a legtöbb bodzaszörpből, sokkal frissebb hatást ébreszt. Kiöntve meglepően sűrű, rendesen fel kell hígítani, hogy eltűnjön a szirupos hatás. Elkeverve viszont picit megijed, mert a brutális illatfelhő után egy sokkal szolidabb ízvilágot kapunk. A bodza lágyan jelenik meg, míg édessége előtérbe jön.

Adatok: arány 1:7, 0,7 liter, száraz anyagtartalom 60%, 995 ft

A NAGY KAKAÓTESZT! VAJON MELYIK A LEGFINOMABB? >>>
Ági

Kicsit csalóka, mivel ehhez lime is került. Az illata alapján ez egyből ki is bukik. A hatása mégis akkor teljesedik ki, amikor kóstoljuk. A bodza mellett egy jellegzetes lime-os beütést találunk, ami sokkal nyáriasabb, üdítőbb ízvilágot eredményez. Édessége hullámzó, ahogy szánkba kerül, szinte semmi, majd hirtelen nagyon édes lesz, majd a helyébe ugrik a lime és elcsitul.

Adatok: arány 1:7, 0,7 liter, gyümölcstartalom 33%, 479 ft

TESZT! POZITÍVAN CSALÓDTUNK A ROSTOS NARANCSLEVEKBEN >>> 
Tesco

Illata alapján sokkal almásabb, a bodzavirág ebben alig fedezhető fel. Kiöntésnél szembetűnő, hogy mennyire sűrű, illetve milyen sötét árnyalata van. Felhígítva sokat nem változik a helyzet, ízében sokkal almásabb, ebben a bodza mintha másodszerepet kapott volna csupán. Édessége eléggé erős, nyugodtan emeljünk a hígítási arányon, nem fogunk akkor sem vízízű löttyöt kapni.

Adatok: arány 1:7, 0,7 liter, gyümölcstartalom 33%, 459 ft

Piroska

Katinkát lecserélték, ez volt az első, ami kiderült, amikor megláttuk a címkéjét. Az illata duplán tömény, ömlik belőle a bodzavirág-aroma és az édesség is. Klasszikus szörphatást kelt, ami után picit még cuppogunk, ha az előírt arányban keverjük. Íze sokáig kalandozik a szánkban az édességgel karöltve, sok tesztalanynak pont ez tetszett benne leginkább.

Adatok: arány 1:9, 0,7 liter, gyümölcstartalom 33%, 459 ft

SZÉNSAVAS NARANCSITALTESZT: MEGTALÁLTUK A FANTA MÉLTÓ VETÉLYTÁRSÁT >>> 
Spar

Büszkén hirdeti magán, hogy biotermék. A színe kicsit fakó, de még simán ráfogható, hogy bodzaszörp. Az érdekesség, akkor érkezik, amikor megillatozzuk. Sokkal inkább virágosabb irányt mutat, amiben a sokak számára bodzának nevezett aroma szinte alig érezhető. Ízre sokkal visszafogottabb, mint a többi versenyző. Sokkal könnyedebb íze van, édessége szinte minimális. Könnyebben emészthető az egész. Az íze nem erős, ám sokáig kitart, érdekes példány.

Adatok: arány 1:6, 0,7 liter, bodzavirág kivonat 30%, 1140 ft

TESZT! VAN JOBB 3 IN 1 KÁVÉ, MINT A NESCAFÉ? >>> 
Bino

Legfontosabb, hogy annyira sikerült teletölteni a futószalagon, hogy egy cseppel sem férne több a flakonba. Illatra jól teljesít, viszont, ahogy vízzel párosítjuk, erősen almás irányba kezd csúszni. A bodzás vonal mintha hátraarcot venne, és előreengedné az almát. Az édessége megvan, de egy hajszállal erősebb keverést ajánlunk emiatt. Az utóízében valami megfejthetetlen, de egészen biztos, hogy nem a természetes aromát érezni, talán "csak" a flakon oldódott bele egy picit.

Adatok: arány 1:9, 1 liter, gyümölcstartalom 33%, 429 ft

TESZTELTÜK A CITROMOS ÁSVÁNYVIZEKET: TALÁLTUNK KÉT IGAZÁN JÓT! >>> 
Jumbi

Enyhe félelmet ébreszt egy jobb érzésű emberben is a kissé igénytelen csomagolása. A flakon olyan puha, hogy alig merjük megfogni, nehogy átszakadjonm és kicsorogjon belőle a mennyei nedű. Félelmünk tovább erősödik, amikor meglátjuk, hogy alapból olyan híg, akár a víz. Illatában bodzát nem igazán találni, kóstolva pedig az átkozott aszpartám ízét kapjuk meg leginkább. Szörpnek szörnyű, bodzának semmilyen.

Adatok: arány 1:8, 1 liter, 159 ft

MÉG TÖBB ITALTESZT >>> 
Sió

A illatában ennek is intenzíven ott dolgozik az alma. Nem lehet nem észrevenni a bodza mellett. Felöntés után kóstolva is megmarad az almás beütése, amiben egyre jobban veszik el a bodza. Állagra jó, enyhén sűrű csak, édessége pont jól eltalált, de a bodza lehetne erősebb benne.

Adatok: arány 1:6, 0,7 liter, szárazanyag tartalom 60%, bodzavirág kivonat 0,4%, 639 ft

KÓLATESZT! KIPRÓBÁLTUK A TIKKADT SZÖCSKÉT, ÉS MEGTALÁLTUK A COCA-COLA VETÉLYTÁRSÁT >>> 
Szobi

A legérdekesebb pontja, hogy megszagolva a bodza mellett egy karakteres mézaromát is érzünk. Olyan, mintha beleborult volna egy csupor méz a gyárban. Hígítás után az is kiderül róla, ha vízzel találkozik, akkor mindössze az almaíz marad, és semmi bodza. Édessége meglepően kevés, annak ellenére, hogy illatában ott van a mézes beütés. Kaméleonként viselkedik.

Adatok: arány 1:8, 0,7 liter, gyümölcstartalom 33%, 479 ft

Spitz

Furcsa, de ez az egyetlen a mezőnyben, ami nem áttetsző folyadék. A másik érdekessége, hogy kicsit sem sűrű, akár víz is lehetne. Illata alapján a bodza mellett van valami más is, de nem sikerült kitalálni, hogy micsoda. Felkeverve a bodzának búcsút is inthetünk, helyette kapunk egy kissé édesítőszeres löttyöt, aminek leginkább borzasztó összhatása van. Kár volt rábiggyeszteni, hogy bodza.

Adatok: arány 1:6, 0,7 liter, bodzavirág kivonat 40%, 579 ft

A NAGY MÁLNASZÖRP-TESZT: A MINŐSÉGÉRT BIZONY FIZETNI KELL! >>> 
Ítélet

Mint már ezerszer bebizonyosodott, amibe édesítőszer kerül, különösen aszpartám, azt akkora ívben kerüljük el, amekkorában csak tudjuk. A Spitz és a Jumbi a mezőny szégyene, ezekben a bodzás élmény sehol sincsen. A Bino már egy fokkal jobb, ott viszont a rejtélyes utóíz árnyékolja be az összhatást.

A sikeresebb példányok közé a Yo, a Piroska és az Ági sorolható. Ezek a klasszikus, a nagyinál megszokott bodzaszörpöt idézik meg. A mezőny egyik nagy kérdőjele a Spar bio szörpje, ami lehet, hogy sokkal közelebb áll a valósághoz, csupán nem ilyenen nőttünk fel.

Jó pár szörp esetében dominál az alma, ami kicsit fájó pont. Erre a legjobb példa a Tesco és a Sió. A Szobi meglepetés, de a mézes kaland miatt annyira nem meggyőző.

Helyezések:

1. Yo
2. Piroska
3. Ági
4. Spar
5. Sió
6. Pölöskei
7. Szobi
8. Tesco
9. Bino
10. Spitz
11. Jumbi

A NAGY ŐSZIBARACKLÉ-TESZT! MELYIK IHATÓ, ÉS MELYIKET FELEJTSÜK EL ÖRÖKRE? >>> 
CSÚNYÁN ELBUKTAK A TESZTEN A BARACKOS ICE TEÁK, CSAK 2 KIVÉTEL AKADT >>> 
TESZT: TALÁLTUNK KÉT IGAZÁN JÓ JEGESKÁVÉT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss