Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bazsalikomot minden párkányra!

default user icon
SB
Németborsnak is nevezik. A középkorban a romantikus szerelem jelképe volt, és csak a legszebb nők termeszthették sikerrel.
A királyok növénye: bazsalikom

A bazsalikom szót a görög basileus: király szóból eredeztetik. Az ókori görögök a királyok növényének tartották, hiszen a felszenteléshez használt olaj fontos alkotórésze volt a bazsalikom. Talán innen ered nép elnevezése: királyfű.

Itáliában, ha egy hölgy cserepes bazsalikomot tett a teraszára, ezzel adott jelet, hogy kész fogadni szerelmét. A görögök hosszú utazásaikra egy szál bazsalikomot visznek magukkal, mert ez szerencsét hoz. Indiában is szent növény.

Régen a lányok és menyecskék egy szál bazsalikomot tettek az imakönyv és fehér keszkenő közé, és így indultak ünnepnapokon a templomba, ahol a rozmaringszálat kalapjukon viselő legények már várták őket. Székelyföldön a lányok bazsalikomcsokorral a kézben mondják ki a boldogító igent.

Bazsalikomot minden párkányra

Mintegy hatvan fajtája ismert, a kisebb levelű a közönséges vagy görög bazsalikom, kezdő kertészeknek érdemesebb ezzel próbálkozni, a nagyobb levelű az olasz bazsalikom, de létezik ún. saláta bazsalikom, ennek levelei igen nagyra nőnek.


 
Ha naponta locsoljuk, a legkisebb konyhában is kitart egész nyáron a friss bazsalikom, de kertben vagy nagyobb cserépben akár fél méteresre megnövő gyönyörű kis bokrot nevelhetünk belőle. A kis bazsalikompalánta a vízhiányon és a fagyáson kívül szinte mindent kibír.

Tartósítás

A friss bazsalikomot megmossuk, hagyjuk megszáradni, majd apróra vágjuk és jégkockatartóba tesszük. Vízzel felöntjük, fagyasztjuk, majd a kockákat kis zacskókban tartjuk a mélyhűtőben. Csak a főzés végén adjuk az ételhez, zamata hamar elillanhat.

A tartósításnak másik jó módszere a pesto készítése, csak egy kis fenyőmag, olíva, pecorino sajt kell hozzá, és kész is a hűtőben sokáig eltartható pesto, melyből isteni nyári tésztaszószokat készíthetünk, de szendvicsekbe is tehetjük.

A bazsalikomot kiválóan lehet szárítani is, ehhez a kis csokorba kötött hajtásokat szellős, árnyékos helyen fejjel lefelé akasztva meg kell szárítani. Lemorzsolva fém- vagy üvegedényben tároljuk.

Bazsalikom a konyhában

A friss bazsalikom az olasz konyhának megkerülhetetlen fűszere. A caprese - paradicsom, mozzarella sajt és bazsalikom jó minőségű olívaolajjal leöntve - igazi könnyű, nyári vacsora. Pizzák, tészták kiváló ízesítője, tojás és fehérbabételekbe is kiváló. Salátákba is nagyon finom. Az olasz kenyérsalátába, a panzanellába is mindenképpen kell bazsalikom.

Kevesen tudják, de a bazsalikomból édes ételeket is készíthetünk, szakácsaink egy bazsalikom túróhabot készítettek belőle.

Gyógybazsalikom

Teája bélproblémákra, puffadás ellen, köhögéscsillapítóként használható, de nagyon jó idegnyugtató és vízhajtó ital is. Egy teáskanál szárított bazsalikomot kell 10 perc áztatás után leszűrni.

Paradicsomleves zöldfűszerekkel

Hozzávalók:
1 fej közepes vöröshagyma
2 kis fej fokhagyma
kevés liszt
18 dkg (fél üveg) paradicsompüré
oregánó
őrölt rozmaring
bazsalikom
4 szelet kenyér
kevés sajt
5 evőkanál kiskagyló tészta
fél paprika
1 dl pohárka tejföl
fokhagymakrém

Elkészítés: A kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát olíva olajon megdinszteljük, liszttel kevés ideig pirítjuk, rátesszük a paradicsompürét, amit kicsit szintén lepirítunk, majd sózzuk, borsozzuk (esetleg még kevés ételízesítővel is megszórhatjuk). Lassanként felöntjük 1-1,3 liter vízzel, és kevés oregánóval, bazsalikommal és késhegynyi őrölt rozmaringgal ízesítjük. Ízlés szerint cukrozni is lehet, hogy se túl édes, se túl sós ne legyen. Hozzáadunk úgy 5 evőkanál kiskagyló tésztát, és esetleg egy kevés tv-paprikát, jó vékonykára vágva. Gyenge tűzön - míg a tészta is megfő - kevergetés mellett főzzük. (Ekkor már kellemes fokhagymás-fűszeres illata van...) Kenyérpirítóban lepirítjuk a szelet kenyereket, és kockára vagdossuk őket. Lereszeljük a sajtot, a tejfölben pedig elkeverjük a fokhagymakrémet (ízlés szerinti mennyiséget).
Tálalás: mélytányérba merjük a paradicsomlevest, csepegtetünk bele a fokhagymás tejfölből (késsel szét is lehet húzogatni, így szép lesz a fehér minta a piros levesben), rászórunk a pirított kockákból, arra reszelt sajtot hintünk, és még egy kevéske oregánóval díszítjük.

Bazsalikomos-fokhagymás penne szárított paradicsommal

Hozzávalók 2 személy részére:
1-2 db paprika
2 nagyobb fej paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikomlevél
3-4 db szárított paradicsom
2-3 kanál olívaolaj
25-35 dkg penne (durum)

Elkészítés: A paprikát apró kockákra vágjuk (1-1 cm), és olívaolajon hirtelen megpirítjuk. A fokhagymagerezdeket fokhagymanyomóval hozzáadjuk, a paradicsomot (forrázás után a héját eltávolítva) apró kockákra vágva hozzákeverjük. A szárított paradicsomot felkockázva hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. (A szárított paradicsom sózott!). Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, a tészta levéből néhány kanállal a paradicsomos mártásunkhoz adagolunk. A mártást a 4-5 percig főzzük, ügyelve, hogy kellően szaftos maradjon, szükség esetén több kanál főzővizet adagolunk hozzá. A tésztát leszűrjük és a mártáshoz keverjük. Tálaláskor a megmaradt bazsalikomlevéllel megszórjuk.

Bazsalikomfagylalt

Hozzávalók:
2,5 dl tejszín
1 csokor bazsalikom
3 tojássárga
3 evőkanál cukor

Elkészítés: A tejszínt a megtisztított bazsalikommal együtt a mixerbe tesszük. Addig pürésítjük, amíg teljesen egynemű lesz. Egy szűrőn átpréseljük, felfőzzük, majd rögtön levesszük a tűzről.

A tojássárgákat és a cukrot egy fémedényben közepes láng felett felverjük. Hozzáadjuk a bazsalikomszószt, s állandó keverés mellett felforrósítjuk, de nem főzzük, és addig hagyjuk a tűz felett, amíg kemény masszát kapunk.
Ezután kihűtjük, majd 2 órával később a masszát habverővel felverjük, hogy a keletkezett jégkristályok feloldódjanak.
Megint 2 órára a fagyasztóba tesszük, tálalás előtt a műveletet megismételjük.

Erdei gyümölcsös-bazsalikomos Pavlova torta >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss