Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az igazi álommeló: borszakértő, vagyis a sommelier szakma

Imádod a borozás világát? Tudod melyik a legjobb vörös-, fehér-, édes-, száraz bor? Vagy csak szeretnéd tudni?

Bárhogy is van, a lehetőség adott, hogy a munkád legyen a hobbid. Hiszen ahogy Konfuciusz híres tanítása is tartja, így soha többet nem kell majd dolgoznod. Borozni, és mesélni róla viszont annál többet - így pedig akár Hamvas Béla nyomdokaiba is léphetsz, ha megérted a bor filozófiáját.

Hol találhatunk sommelier álláslehetőségeket?

Magyarország szerencsére égen-földön híres nevezetes borvidékeiről. Szerte az országban. Talán nem is kell említeni Tokajt, az egri, badacsonyi vagy a szekszárdi területeket. Innen is elnézést kérve az összes többi meseszerű borvidéktől, amit nem említettünk meg - ehhez egy sokkal hosszabb lista lenne szükséges.

Amennyiben a borvidékeket tekintve sok a választék, a munkalehetőségeket érintve is. Egyrészt, mert nagy az igény rá, másrészt azért, mert a sommelier nem is feltétlenül helyhez kötött. Akár a fővárosban, vagy más vidéki városokban is találhatsz állást borszakértőként. Aktuális országos álláslehetőségekért nézz körül a https://allasorias.hu/allasok/vendeglatas linkre kattintva!

Kiépítheted továbbá a saját profilod, és idővel olyan név leszel, akit szerte az országban meghívnak, hogy elárulja, mi a különbség a vörösbor és a Tokaji Aszú között. Végül te magad válsz a borok eszenciájává.

A legjobb sommelier képzések és tanfolyamok Magyarországon

Ha már borvidékek, munkalehetőségek és óriási igény a borozásra, természetesen a karrierépítés első lépéseinek megtétele is adottak. A népszerű szőlész-borász egyetemi képzésen akár diplomát is szerezhetsz, de számos másik, specializált sommelier képzés és tanfolyam is segít elmélyülni a témában - és nem utolsósorban papírt adni a kezedbe.

Hosszú távú karriertippek borszakértőknek

Fontos, hogy sose állj le a tanulással, hiszen a világ - és ezzel együtt a borok - tendenciái változnak. És nem feltétlenül csak az öreg bor a jó bor. Napjainkban is rengeteg varázsital kerül a piacra, amelyekről nem érdemes lemaradni. A legjobb hír pedig az, hogy ez esetben a kőkemény tanuláshoz végig is kell kóstolni ezeket! Ami másnak kikapcsolódás, hobbi és élvezet, az számodra munka lesz - úgy, hogy azt közben szinte észre sem veszed, hiszen az álmaidnak élsz.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Friss