Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amitől jobban esik minden falat: az étkészletek szerepe és egyéb asztalterítési praktikák

default user icon
MME
Egy asztalterítés nemcsak attól lesz emlékezetes, hogy milyen étel kerül az asztalra. Pár praktikával és minőségi étkészlettel bármikor lakberendezési magazinokba illő terítést érhetünk el, amitől az étel is jobban fog esni.

Gyakran rácsodálkozik a lakberendezési áruházakban, magazinokban vagy a közösségi oldalakon látott, páratlan ízléssel és esztétikával kidolgozott, az utolsó apró részleteiben is inspirációt sugárzó asztalterítési összeállításokra, minőségi porcelán étkészletekkel és tányérkészletekkel, arra gondolva, hogy egyszer majd ön is valami hasonlóval fogja meglepni családját? A jó hír az, hogy nem kell ismernie a kortárs formatervezés minden apró trükkjét ahhoz, hogy ízléses asztalterítést alkosson, csak fel kell fedeznie magában a rejtett lakberendezőt, be kell szereznie néhány nélkülözhetetlen kelléket, és máris indulhat a kísérletezés!

Esztétikus, nem túlzsúfolt!

Azt talán mindenki tudja, hogy az etikett szabályai szerint a villákat a tányérok bal, a kanalakat és a késeket pedig a jobb oldalán kell elhelyezni, míg a poharak helye a kések fölött van. A felsorakoztatott eszközök száma egyenes arányban nő az elfogyasztandó fogások számával – minél több ételt és italt szolgálunk fel, annál inkább bonyolódik a dolog a poharak és az evőeszközök sorrendjének felállításakor. A formai szabályokat kezelhetjük rugalmasan, már csak azért is, mert egy túlzsúfolt asztalnál nehezebb belefeledkezni az étkezésbe. A legmeggyőzőbb érv a letisztult asztalkép mellett kétségkívül az, hogy kevesebb eszköz felsorakoztatásával kevesebb dolgunk lesz a mosogatáskor.

Hány darabos étkészletet vásároljunk?

Egy harmincdarabos étkészlet kávéscsészével, csészealjjal, lapos-, leveses-, illetve desszertestányérral már elegendő játékteret enged egy nagyobb társaság fogadására. Természetesen ennél is komplexebb terítésekre is lehetőség van, például egy 56 darabos készlettel, melyhez kisebb és nagyobb tálalótálak és tálcák, szószkiöntő, főtt-tojás-tartó, só- és cukortartó, továbbá tejkiöntő és szalvétatartó is tartozik. Egy pompás asztalterítés több étkészlet ötvözésével is elérhető, a fehér porcelánból készült szettekkel kifejezetten jól harmonizálnak az izgalmasabb formavilágú, színes, bohém kiegészítők. A gyertyatartók, virágkompozíciók és egyéb asztali dekorációk diszkrét jelenlétükkel ellensúlyozhatják a fehér porcelán dominanciáját. Ha szeretnénk helyet spórolni az asztalon, akkor ugyanezt a hatást elérhetjük színes asztalterítőkkel, tányéralátétekkel is. Az asztalterítőket védhetjük akár rusztikus hangulatot keltő, igencsak praktikus, fából készült tányéralátéttel. Ezek szervírozáskor is praktikusak, és sok egyéb felhasználási módjuk is van.

Ötletes megoldások, minden típusú ételre

Innovatív koncepcióval megálmodott, funkcionális konyhai dizájntárgyak egész sora vár arra, hogy felfedezzük őket. A különböző méretű, színű és formájú porcelán vagy kerámia tálalókészletek bármilyen fogásnak esztétikus tálalást biztosítanak, legyen szó az olasz konyha közkedvelt tésztaféléiről, zöldségkrémlevesről vagy halételről. Az étel színe, textúrája, összetevőinek sokfélesége egyaránt meghatározhatja a tányér követelményeit, nem túlzás tehát azt mondani, ahány étel, annyi tálalási mód. Merjünk eltérni a megszokottól, lepjük meg a családot egy szürke szerdán egy egészen pazar asztalterítéssel!

Ezek is érdekelhetnek

Friss