hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Alap rétestészta

MME MME
7 5/5
90 perc
rafinált
átlagos
8 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A lisztet keverőtálban vagy deszkán átszitáljuk, közepébe lyukat mélyítünk.
  2. A vajat beletesszük a mélyedésbe, majd elmorzsoljuk a lisztben.
  3. A langyos vízben feloldjuk a sót és az ecetet, ezt is a mélyedésbe öntjük. Sima, hólyagos tésztát gyúrunk (nem 5 perc, legalább 20).
  4. Cipót formázunk a tésztából, és vékonyan megkenjük a tetejét olvasztott zsírral, majd letakarva közel egy órát pihentetjük.
  5. Az asztalt abrosszal letakarjuk, kicsit lisztezzük és a közepére helyezzük a tésztát. Az elején még nyújtófával vagy kézzel szétlapítgatjuk, majd kézfejjel óvatosan az asztal szélei felé húzogatjuk. Ha már lelóg az asztalról, a maradékot éles késsel levágjuk, kicsit hagyjuk szikkadni, majd megkenjük olvasztott zsírral és ízlés megtöltjük töltelékkel. Ha kész, az abrosz segítségével feltekerjük a rétest.
  6. Sütőtepsi méretű rudakat vágunk belőle. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
  7. Az alaprecept segítségével ízlés szerint készíthetünk meggyes-mákos rétest, almás rétest, de tölhetjük spenótos-lazacos krémmel is.

Megjegyzés

Ne csavarjuk, hanem lazán dobjuk mindig tovább a tölteléket, ettől lesz leveles. Nem akkora nagy ördöngősség a nyújtás, mint amilyennek tűnik. - MME

Ezek is érdekelhetnek