Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a legrosszabb WC-papír: akár beteggé is tehet, ha ilyet használsz

Azt gondolhatnánk, hogy nem lehet rosszul használni a toalettpapírt, pedig nem mindegy, milyen irányban törlünk, és az sem, milyen fajtát használunk! Ha nem vigyázunk, az egészségünkkel játszunk.

Az ember már gyerekként megtanulja, hogyan használja a WC-papírt, ám sokakba olyan mozdulat rögzülhetett, mely komoly egészségügyi kockázatokkal is járhat. A végbélnyílás környékén rengeteg baktérium található, éppen ezért fontos, hogy a helyes irányba töröljünk.

Egy brit nőgyógyász, Alyssa Dweck szerint a fertőzések elkerülése érdekében előlről hátrafelé (lentről felfelé), azaz a húgycsőtől elfelé haladva kell törölni, ezzel minimalizálhatjuk a betegségek kialakulását. Nem jó az sem, ha túl sokáig és túl erősen dörzsöljük a fenekünket, mert könnyen felsérthetjük a bőrünket, ezzel pedig ismét a fertőzések kialakulását kockáztatjuk.

Veszélyesek lehetnek az illatosított, színes WC-papírok

Nemcsak azzal okozhatunk gondot, ha rosszul törlünk, hanem azzal is, ha nem jó toalettpapírt használunk. A Mirror idézi a BestLife-nak nyitkozó Catherine Rallt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az illatosított, színes WC-papírok gyártása során különféle vegyszereket használnak, melyek a bőrrel (vagy sérült bőrfelülettel) érintkezve egészségügyi problémákat okozhatnak.

Ilyen probléma lehet például a gombás fertőzés, a bőrpír, de tapasztalható viszketés, duzzanat is azoknál, akik érzékenyek vagy allergiásak egyes vegyi összetevőkre. Érdemes tehát kerülni ezeket a WC-papírokat, ha már észleltünk hasonló tüneteket.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek