Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 hasznos tipp, hogy spóroljunk a vízzel a kertben

default user icon
MME
A nyári hónapok forrósága, az egyre kevesebb csapadék és így a vízhiány különösen nagy gondot jelent a kertes házban élőknek. Az éghajlatváltozás nem a távoli jövő problémája: már most cselekedni kell, ha szép, zöldellő, víztakarékos kertet szeretnénk kialakítani.

Tervezzük meg kertünket odafigyeléssel 

A víztakarékos kert kialakításánál vegyük figyelembe az udvar sajátosságait. Meghatározó az elhelyezkedése, hiszen az árnyékos és napos helyek, valamint a lejtők és a sík területek vízigénye jelentősen eltérhet. Nem mindegy a talaj típusa sem: a homokos talaj elvezeti a vizet, míg az agyagos megtartja. Egyes helyeken, például egy szűk kis mellékudvaron nehéz lehet öntözni, így a mindennapi rutin problémássá válhat. A burkolt területek felmelegíthetik és kiszáríthatják a talajt, ezért a víztakarékosság érdekében a terasztól, útburkolattól távol alakítsunk ki öntözésigényes területeket.

Válasszunk szárazságtűrő kerti növényeket 

Az öntözés, ezáltal pedig a vízfelhasználás hatékonyabbá tétele érdekében a hasonló vízigényű növényeket ültessük egy helyre. A víztakarékosság érdekében minél több, kis területen elhelyezkedő nagy vízhasználatú zónát alakítsunk ki. Ezek legyenek könnyen hozzáférhetők, hiszen ha nincs eső, rendszeresen kell öntözni. A vízhatékonyság miatt ezeken a területeken érdemes összegyűjtött esővízzel vagy szürkevízzel is öntözni.  

A cél az alacsony vízhasználatú zónák növelése, ahol a növények a természetes csapadékon kívül nem kapnak vizet. Ilyenek a bokros területek, a fák, a természetes gyepterületek vagy a szárazságtűrő növényekkel beültetett területek. Utóbbiak nem igényelnek sok vizet, noha kezdetben jól meg kell öntözni őket, hogy biztosan megmaradjanak, de utána hosszú ideig kevés vízzel is megélnek a növények. 

Takarjuk be a talajt a növények körül szalmával vagy mulccsal, hogy megakadályozzuk a víz elpárolgását a talaj felszínéről. Ezzel a módszerrel a meztelen csigákat is távol tarthatjuk, amelyek a vízért és a tápanyagokért szinte versenyeznek a növényekkel. 

Fontos, hogy a ház körül lombhullató növényeket telepítsünk, amik nyáron hűs árnyékot adnak, így vizet és energiát spórolhatunk a víztakarékos kertben.

Ne vigyük túlzásba a locsolást 

Sokan túlöntözik a kertjüket, mert félnek, hogy növényeik elszáradnak a forróságban. Bár igaz, hogy a növények szenvednek, ha nem kapnak elegendő vizet, a túl sok víz sem tesz jót nekik. A kert aszályos időszak előtti öntözése segíthet a talaj nedvességtartalmának növelésében és a vízhiány megelőzésében. Az esti időszak a legjobb idő a kert öntözésére, mert hűvösebb és kisebb a párolgás. 

Gondoljuk át, milyen öntözőrendszert telepítünk

A technológia fejlődésével a kerti öntözési technikák költséghatékonyabbá váltak, a vízfelhasználás csökkenthető. A különböző öntözőrendszerek, áztatók, esőztetők közül érdemes kiválasztani azt, ami a kert adottságaihoz, a kertben nevelt növényekhez leginkább illik, és a vízfelhasználása is minimális. 

Gyűjtsük az esővizet és a szürkevizet

Ha a világon mindenki előrelátó lenne, és felfogná az esővizet, több milliárd liter víz állna a rendelkezésünkre, amit felhasználhatnánk a kertek öntözésére. Az esővíz megtakarítása a legjobb módja annak, hogy minimalizáljuk a vízfelhasználást a kertben. Az esővíz összegyűjtése egyszerű: minden épületre szereljünk csatornát, és ezeket vezessük hordókba, tartályokba.   

A mosáshoz, zuhanyzáshoz használt víz újrafelhasználásával is rengeteget spórolhatunk. Szürkevíz-elterelők segítségével a használt vizet az öntözőrendszerbe vagy a vízcsonkba irányíthatjuk, csökkentve a vízfelhasználást. A háztartási tisztítószerek és szappanok ártalmatlanok a növényekre, de kerülni kell a fehérítőt, a fertőtlenítőszert és az erős tisztítószereket tartalmazó víz újrafelhasználását, mivel ezek a vegyszerek károsíthatják a növényeket, a talaj szerkezetét, és egészségügyi kockázatot jelenthetnek. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek