Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A padlizsánsaláta két élete

A padlizsánsaláta népszerű fogás itt a konyhában, különösen így augusztus második felében, amikor a szép, fényes héjú, feszes padlizsánok a legzamatosabbak. Valahogy mindig akad ebből a zöldségféléből itthon. Kerül lepényekre, készül belőle padlizsánkrém, grillrácson vagy sütőben is gyakran landol, mostanában pedig egyre gyakrabban a salátás tálban.

A padlizsán annyiféle fűszerrel kompatibilis, hogy elegendő csak szabadon engedni a fantáziánkat, máris sokféle izgalmas és megunhatatlan kombináció kínálkozik.

Nyaralás után a frizsider komfortos feltöltése igénybe vett néhány napot, de ez a legkevésbé sem akadályozott abban, hogy könnyed padlizsánsalátákat kínáljak mihamarabb.

Az első variáció a hamisítatlan napsütötte tájakat idéző ízkombináció. Alapvetően a zamatos szabadföldi paradicsomoktól és az érett, nagyszerű padlizsántól remek. A lényeg, hogy minimális zsiradék felhasználásával készül – a padlizsán puhára párolódva, a paradicsom nagy része pedig frissen kerül bele. Az ízek a hűtőszekrényben érnek tökéletessé.

Padlizsánsaláta paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 db közepes méretű padlizsán (kb. 60 dkg)
4-5 db zamatos, kemény húsú paradicsom (kb. 50 dkg)
1 evőkanál olívaolaj
1 dl zöldségalaplé (vagy zöldségleves)
1 teáskanál sűrített paradicsom
1 púpozott teáskanál szárított oregánó
1 csapott teáskanál szárított kakukkfű
1 csapott teáskanál porrá őrölt rozmaring
1 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál balzsamecet
só, cayenne-i bors – ízlés szerint

Elkészítés: A padlizsánt alapos mosás után nagyjából 1 cm-es kockákra darabolom. A paradicsom héját éles késsel bemetszem, 1 percre forró vízbe dobom, meghámozom, és a padlizsánnal nagyjából azonos méretűre darabolom. Az újhagymát egészen apróra kockázom.
Egy nagyobb serpenyőben kissé felmelegítem az olajat, majd rádobom a szárított fűszereket, aztán a padlizsánkockákat. Kissé sózom, cayenne-i borssal meghintem. Állandó kevergetés mellett kissé átpirítom, majd jöhet a sűrített paradicsom, végül zöldségalaplével engedem fel. Amikor a padlizsán puhulni kezd, egy szűk maréknyi paradicsomot hozzáadok. Így a padlizsán, ami úgy működik, akár a szivacs, nem olajat, hanem finom zöldségleveket vesz magához. Nagyjából 8-10 perc elegendő, hogy minden megpuhuljon.
Ekkor félrehúzom a tűzről, kissé hűlni hagyom, majd összekeverem a maradék paradicsommal, meglocsolom a kétféle ecettel és még egyszer óvatosan átforgatom. Tálba szedem, ha már szobahőmérsékletű, beteszem a frizsiderbe, és legalább egy órán át érlelem.
Kitűnő friss kenyérrel előételként, de sültekhez, grillezett sajthoz, húsokhoz is pompás!

Mivel akadt még a padlizsánkészletből salátának való kontingens, készítettem egy másik, egyszerű, de egészen új életre keltetett változatot is. Joghurttal, majonézzel, frissen facsart lime levével és zöldfűszerekkel. Ebbe a salátába szinte nem is került olaj, hisz a majonéz épp elegendő zsiradékot tartalmaz. A padlizsán zöldségalaplében párolódott puhára.

Egyszerű padlizsánsaláta fűszeres joghurtöntettel

Hozzávalók 4 személyre:
3-4 db karcsú padlizsán (kb. 80 dkg)
2 dl natúr joghurt
1 dl sovány tejföl
1 evőkanál majonéz
1 teáskanál dijoni mustár
1 csokor karcsú újhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld egészen finomra aprítva
1 púpozott teáskanál porrá őrölt, szárított tárkony
1 karcsú gerezd fokhagyma
1 teásaknál olívaolaj
2 dl zöldségalaplé (vagy zöldségleves)
só, frissen őrölt feketebors – ízlés szerint

Elkészítés: A padlizsánokat nagyjából 1 cm-esre kockáztam, az újhagymát egészen finomra vágtam, a fokhagymát átpréseltem, a petrezselyemzöldet felaprítottam.
Egy nagyobb, magas falú serpenyőben a kevéske olajon üvegesre pirítottam a hagymát, majd 2 evőkanálnyi alaplevet öntöttem rá, tárkonnyal, sóval és kevés borssal fűszereztem, rádobtam a padlizsánkockákat, alaposan átforgattam, majd a maradék alaplével felöntöttem. Nagyjából 10 perc alatt puhára pároltam, egészen addig, míg nedvességtartalma szinte teljesen elpárolgott. Ekkor hozzáadtam a petrezselyemzöldet. Hűlni hagytam.

Az öntethez a maradék hozzávalókat alaposan elkevertem, majd meglocsoltam vele a padlizsánt. Salátástálba halmoztam, és hűtőszekrényben 1 órát érleltem.
Teljes őrlésű lisztből sütött vagy rozskenyérrel egyszerűen mesés!

Ezek is érdekelhetnek