Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Padlizsán, tojásgyümölcs, törökparadicsom

default user icon
SB
Tojásgyümölcsnek, török- vagy kékparadicsomnak is nevezik, Erdélyben vinete vagy vinetta. A Közel-Keleten ez a szegény ember kaviárja.

Ez a burgonyafélék családjába tartozó zöldség egyenesen Kelet-Indiából került hozzánk, ahol már évezredek óta termesztik, és hihetetlen sokféle méretben és színváltozatban előfordul. A padlizsán szó az arab badinjan névből származik, Európába az ő közvetítésükkel került. Először a spanyolok termesztették, majd az olaszok és franciák is rákaptak.

Hozzánk a török hódoltság alatt jutott el, mint neve - törökparadicsom - is mutatja. A tojásgyümölcs elnevezés a 18. századi jóval kisebb és fehér, illetve sárgás termésekre utal, és az angolszászoktól vettük át, akiknél a padlizsán „eggplant” néven fut.

Mire figyeljünk a piacon?

A héja legyen szép fényes és sötétlila. A túl világos még nem jó, a túl bíboros, fénytelen szín túlérettségre utal. A padlizsánt éretlenül kell leszedni és fogyasztani, mivel teljesen éretten keserű húsa fekete magvakkal van tele és a héja rézvörös.

Egy hétig áll el otthon a hűtőben, de jól lehet tartósítani, ha a megsütött padlizsánhúst mélyhűtőbe tesszük. Húsa a levegőn oxidálódik, ezt megelőzhetjük, ha bekenjük citromlével.

Van, aki a hámozásra esküszik, pedig a héj megakadályozza, hogy magába szívja az olajat. Az olaszok akár másfél hónapig pácolják a citromlében és mézben előkezelt, fokhagymás, bazsalikomos padlizsánszeleteket olívaolajjal jól bekenve természetesen.

Mit készítsünk belőle?

A legtöbben padlizsánkrémet készítenek belőle, de számtalan módon főzhetjük, süthetjük. A franciák kedvence a ratatouille, a padlizsánnal és paprikával gazdagított lecsóféle. Készíthetünk belőle rakott padlizsánt, ez lehet akár görögös muszaka vagy olaszosan parmezánnal és paradicsomszósszal rétegezve.

A mediterrán vidéken igen népszerű a padlizsánkrémhez hasonlító padlizsánsaláta, ennek különféle változatai léteznek. Készülhet paradicsomosan, hagymásan, fokhagymásan, sok helyen zöldfűszerek, esetleg mazsola vagy fenyőmag is kerül bele.

Kockára vágva és kolbászszeletekkel nyárson megsütve is mennyei.
Kitűnően tölthető, tehetünk bele húst, halat rizzsel, szezonális zöldségeket dióval, feta sajttal, fűszerekkel.

Ha grillezünk és zöldségre vágyunk, kenjük be a padlizsánt olívaolajból, sóból, fokhagymából, balzsamecetből, őrölt római köményből és friss korianderzöldből készült páccal. Érleljük néhány órát a hűtőben, majd süssük grillen vagy serpenyőben. Tálaljuk sózott joghurttal és pitával.

Egy másik ötlet vegetáriánusoknak: vágjuk félbe a padlizsánt, locsoljunk rá egy kis olívaolajat, és süssük kb. 25 percig. Sózzuk meg, tegyünk rá néhány szelet paradicsomot, mozzarellát és néhány bazsalikomlevelet, és süssük még öt percig, míg ráolvad a sajt. Salátával nagyon finom!

Fetás padlizsánkrém

Hozzávalók:
2 db padlizsán
15 dkg feta
2 db lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
pici mustár
bors
olívaolaj

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, picit megszurkáljuk, és alufóliával lefedett sütőrácson megsütjük (180 fokon). Közben a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, olívaolajon megfonnyasztjuk, majd a megsült, meghámozott padlizsánt is hozzáadjuk, picit együtt sütjük. Ezután turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a feta sajtot, a mustárt és a borsot, összeturmixoljuk. Hűtőbe tesszük pár órára, mikor összeértek az ízek, pirítóssal és zöldségekkel tálaljuk.

Darált hússal és kecskesajttal töltött padlizsán

Hozzávalók 2 személyre:
1 padlizsán (lehetőleg karcsút válasszunk)
8 dkg kecskesajt
20 dkg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olivaolaj
só, bors
1 csokor zsálya

Elkészítés: A római tálat beáztatjuk. Eltávolítjuk a padlizsán szárát, majd hosszában kettévágjuk, egy kiskanállal kikaparjuk a közepét (kb. fél centis hús maradjon benne). A kivájt padlizsánhúst felkockázzuk, a kecskesajtot villával összenyomjuk. Egy tálban összekeverjük a padlizsánt, a kecskesajtot, és a darált húst. A masszához hozzáadjuk az összetört fokhagymagerezdeket, és ízlés szerint sót, borsot. A sóval vigyázzunk, mert a sajt önmagában is nagyon sós, a borsból viszont bátran használhatunk. Az apróra vágott zsályát is hozzáadjuk. A római tálat olívaolajjal vékonyan kikenjük, a húsos masszát a kivájt padlizsánokba töltjük. A megtöltött padlizsánokat a római tálba helyezzük. Az edényt befedjük, és a hideg sütőbe rakjuk. 200ºC-on körülbelül 1 óra hosszat sütjük.

Muszaka
 
Hozzávalók:
4 nagyobb padlizsán
40 dkg darált hús
olívaolaj
1 húsleveskocka
2 dl tejföl
5 dl paradicsomlé
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg keménysajt
oregánó
fahéj
és ha valaki Görögországban járt, akkor eredeti muszaka fűszerkeverék

Elkészítés: Megpucoljuk a padlizsánokat, és kb. 1/2-1 cm-es lapokra vágjuk, besózzuk. Picit állni hagyjuk, majd a sütő rácsára fektetve - olaj nélkül - megsütjük. (Kicsit be lehet olajozni a rácsot, hogy ne ragadjon oda.) A hagymát kockára vágjuk, megprirítjuk olívaolajban, belerakjuk a darált húst, és fedő nélkül átpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a borsot, a fűszereket és a sót. Tepsibe egy sor padlizsán, majd egy sor hús, majd megint padlizsán következik úgy, hogy padlizsán legyen legfelül. A húsleveskockából 1 dl húslevest készítünk, összekeverjük a 1/2 l paradicsomlével. Leöntjük vele a tepsiben lévő padlizsános húst. Megkenjük tejföllel, betesszük a sütőbe, 40 percig közepes lángon sütjük. Ezután megszórjuk a lereszelt sajttal, és készre sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss