Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az Európai Unió

default user icon
MME
Az új szabályozás értelmében minden levendulát tartalmazó termék csomagolásán - például a levendulaolajon vagy a levendulás szappanon - fel kellene tüntetni a mérgező anyagra figyelmeztető ipari jelzéseket.

A virágzó levendulamezők gyönyörűek, ráadásul a növény rengetegféleképpen felhasználható. Gyógy-, fűszer- és dísznövény egyben.

Fokozza a testi és lelki frissességet, feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást és segíti az elalvást. Illóolajként fürdővízbe cseppentve csodásan bársonyossá teszi a bőrt. Hatékony zsírosodó haj és korpás fejbőr regenerálására is. Nyugtatja a pattanásos, gyulladt bőrt. Pakolásként akár pikkelysömörre és ekcémára is hatékonyan alkalmazható. Sőt, napozás után is jól jöhet, mert enyhíti a leégés kellemetlen tüneteit. Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van.

Ezek után talán kissé meglepően hangzik, de az Európai Unió rendelettervezete a levendulát veszélyes növénynek minősítheti - Fr24news. Az európai előírások ugyanis a termesztett növények besorolását a vegyi úton kimutatható toxintartalomhoz kötik, eszerint pedig a levendulát is veszélyes növénynek közé kéne sorolni.

Ez a felvetés talán Franciaországban keltette a legnagyobb felháborodást, ahol nagyjából 1500 vállalkozás foglalkozik levendulatermesztéssel, és ahova rengeteg turista látogat el a levendulamezők miatt. Charles-Henri Gallois, a Generation Frexit vezetője a Twitteren ezt írta:

„Legyen szó a levendula-illóolajokról vagy a sajtjainkról, az EU mindent ellenőrizni akar. Itt az ideje, hogy visszavegyük az irányítást, és magunk döntsünk a jövőnkről, a normáinkról, a törvényeinkről és a társadalmi modellünkről.”

A francia termelők egyébként nem azt ellenzik, hogy a termékek csomagolásán feltüntessék az allergiakockázatot, hanem azt, hogy olyan információkat írjanak a címkékre, mint amilyeneket az ipari vegyi anyagok címkéin - például a tisztítószereken - olvashatnak a vásárlók. Továbbá a kistermelők attól is tartanak, hogy nem engedhetik meg maguknak a drága laborvizsgálatokat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss