Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől lesz igazán szaftos és omlós a cigánypecsenye!

default user icon
MME
A jó cigánypecsenye szaftos, füstös és eszméletlenül laktató étel. Elképesztően élvezetes, amikor kicsordul a füstös-zsíros íz a hirtelen sült, omlós hús, és a ropogósra sült szalonna kettőséből. Egy titka van, hogy igazán tökéletes legyen - mondjuk máris, mi az!

A cigánypecsenye nem más, mint beirdalt, sült szalonnával - azaz "kakastaréjjal - a tetején kínált sertéshús szelet, a leggyakrabban sertéstarjából készül, de karajból is kiváló. Ahhoz hogy elérjük a tökéletes állagot, egy fő szabályt mindenképpen be kell tartanunk: a cigánypecsenyét nem szabad klopfolni, csak pácolni, mert megkeményedik. Ha kiklopfoljuk, akkor szétzúzzuk a hús rostjait, így kifolyik belőle az értékes nedvesség, aminek a végeredménye egy cipőtalp keménységű hússzelet. Videón mutatjuk a legjobb cigánypecsenye receptet!

 

HOZZÁVALÓK A CIGÁNYPECSENYÉHEZ:

  • 4 ek mustár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 60 dkg tarja
  • bors
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek zsír
  • 1 dl víz

Elkészítése:

  1. A cigánypecsenye elkészítéséhez a mustárt összekeverjük a szétnyomott fokhagymával és a pirospaprikával. A hússzeleteket megsózzuk, megborsozzuk, megkenjük a mustáros krémmel, majd egy órán át hagyjuk érlelődni.
  2. A szalonnát felszeleteljük és kb. 1 cm-es távolságban becsíkozzuk, elkészítve ezzel a kakastaréjt. Serpenyőben megsütjük a szalonnákat, kivesszük és a visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a zsír.
  3. Felforrósítjuk és hirtelen megpirítjuk benne a hússzeletek mindkét oldalát, hogy szép kérget kapjon. Lehúzzuk a tűzről, óvatosan felöntjük vízzel és közepes lángon, fedő alatt 15 perc alatt megpároljuk a húst, közben egyszer megfordítjuk. Fedő nélkül hagyjuk, hogy elpárologjon a víz és további 1-2 perc alatt készre sütjük mindkét oldalát.
  4. Karikára vágott és zsírban ropogósra sütött burgonyával és kovászos uborkával tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek