Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 bevált trükk másnaposság ellen a nagyvilágból!

default user icon
MME
Megesik, hogy néha megfájdul a fejünk egy-egy pohár ital után, de az is előfordulhat persze, hogy többet iszunk a kelleténél és a másnap elviselhetetlennek tűnik. A világ tájain más és más módszerrel gyógyítják a túlivást - megmutatjuk, hogyan!

A másnaposságot gyógyító praktikák a sóstól az édesig, a keserűtől a savanyúig, a szilárdtól a folyékonyig változnak szerte a világon. Szinte minden országnak megvan a maga jól bevált ellenszere: van ahol nem bonyolítják és tejet ajánlanak másnaposságra, míg máshol egészen furcsa összeállításokkal próbálják enyhíteni a tüneteket. Ezekből gyűjtöttünk néhányat, szükség esetére.

Oroszország

A kovászos uborka lé egyenesen a befőttesüvegből az orosz férfiak választása, míg a nők ilyenkor leginkább a kefirt vagy az Ayran-t (ejtsd: ájrán), ezt az enyhén sós, hűtött joghurtitalt fogyasztják.

Anglia

A híres angol reggeli és minden, ami tocsog a zsírban, illetve egyes vélemények szerint a Coca-Cola és a kávé a bevált ellenszer, ha másnap megfájdulna az angolok feje.

Angol reggeli receptért klikk ide >>> 

Olaszország

Sok olasz azt vallja, hogy ők nem lesznek másnaposak, mivel az alkoholfogyasztás természetes része a kultúrájuknak, ezért ritka náluk az italos túlkapás. Ha mégis felöntenek a garatra, akkor fűszeres ételeket, presszó kávét és gyümölcslevet vetnek be. Érdekesség, hogy külön szavuk sincsen a macskajajra, csak körülírják - Ieri ha bevuto troppo così oggi si sente male – azaz „tegnap sokat ivott ma nincs jól”.

Fűszeres ételeinket itt találod >>> 

Japán

A japán szó a másnaposságra a futsukayoi - azt jelenti, hogy „a részegség második napja”. Ha bekövetkezik ez a második nap, akkor először egy speciális, kurkumával ízesített energiaitallal próbálják elűzni a rosszullétet. Abban az esetben, ha a sör vagy a szaké túlságosan csábító volt előző este, akkor nyers tojást, miso levest és sós szilvát vetnek be. Vagy... még egy szakét.

Thaiföld

A thai emberek könnyen emészthető levest készítenek főtt rizzsel, kis húsgolyókkal, fokhagymával és friss korianderrel. Különösen makacs esetekben pedig bevetik a phat khii mao-t, az „az ittas ember tésztáját". Ez tökéletes ébresztő egy fejfájós reggelen: rizstésztával, halszósszal, szójaszósszal, babcsírával, hússal vagy tofuval és sok-sok fűszerrel.

Korea

Koreában, ahol a mértéktelen ivás a kultúra szerves része, létezik egy külön fogás a másnaposságra, ez a haejangguk, ami szó szerint fordítva: „leves a másnaposság elűzéséhez”. Utcai mozgóárusoktól kapható hétvégénként reggel ez a gyomorenyhítő fogás, benne alvadt ökörvérrel, káposztával, marhacsonttal, sertés gerinccel, és zöldségekkel. 

Németország

A németek nem bonyolítják túl a másnaposság kérdését (sem), nagy sörözések után a tradicionális reggeli náluk a marinált hering és a sózott uborka. Állítólag ez a páros helyreállítja a szervezetben az elektrolit háztartást és gyorsan elűzi a másnapos rosszullétet. 

Magyarország

Nálunk aztán tényleg szinte mindenkinek megvan a csodaszere a macskajajra, vérre menő viták örök forrása, hogy melyik az igazi és egyetlen. A húsleves, kávé és gyógy-sör tengelyen azért viszonylag nagy az egyetértés.

Húsleves receptjeinket itt találod >>>  

Még több szilveszteri receptet és cikket találsz itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss