Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Randi előtt tilos: 6 étel, ami a kellemetlen testszagokért felelős lehet

default user icon
MME
Azzal szerencsére már sokan tisztában vannak, hogy egészségünk szempontjából nem mindegy, hogy mit eszünk. Arra viszont már kevesebben gondolnak, hogy az elfogyasztott ételek és italok a verejtékünk összetételére is kihatnak, így a testszagunkon bizony érződik a „menünk".

A testszagot nagymértékben befolyásolja az, hogy mit eszünk és mit iszunk. Ha tudatosan táplálkozunk, elkerülhetjük a kellemetlen illatokat. A life.hu válogatásából megtudhatjuk, hogy mely ételekről jobb, ha lemondunk például randi előtt – hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés…

Fokhagyma

Mi mással is kezdhetnénk a sort, mint a fokhagymával? A fokhagyma egy allicin nevű vegyületet tartalmaz, amely a hagyma szétrágásakor szabadul fel. Az allicin lebomlik, más anyagokká alakul, amelyek a baktériumokkal összekeveredve erős szagot alkotnak. Akkor sincs baj, ha nem tudunk lemondani a fokhagymaevésről: „mértékkel fogyasztva kordában tartható a szag, emellett fehér- vagy almaecettel be lehet kenni a kényes helyeket (például hónalj), ezzel csökkenthetjük a szagokat" – írja a life.hu 

Hagyma

Hatása hasonló a fokhagymáéhoz: ha sokat eszünk belőle, az nemcsak a leheletünkön érződik, hanem a testszagunkon is. A hagymaszagot a petrezselyem jól közömbösíti, de az is jó megoldás, ha nyers hagyma helyett főttet fogyasztunk.

Vörös húsok

A vörös húsban lévő aminosavak miatt olyan anyagok maradnak vissza a belekben, amelyek összekeverednek a bőrben lévő baktériumokkal az izzadás során. A life.hu cikkéből kiderül, hogy még 2006-ban, Csehországban végeztek egy kutatást, amely során izzadságmintákat vettek húsevő és vegetáriánus férfiaktól, majd nőket kértek meg, hogy döntsék el, melyik a legvonzóbb és melyik a legkevésbé vonzó illat számukra. A kutatás eredménye az lett, hogy a vega férfiak illatát sokkal vonzóbbnak találták, mint azokét, akik rendszeresen fogyasztanak vörös húsokat. Tehát a vonzó illat egyik alappillére a kevés vörös hús fogyasztása.

Keresztesvirágú zöldségek

A kéntartalmú zöldségek, mint például a kelbimbó, karfiol, káposzta, karalábé ugyan nagyon egészségesek, mivel segítenek a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól és a rákkeltő sejtektől, de sok kínos percet okozhatnak fogyasztásuk után. Ha valaki érzékeny, nem kerülheti el a puffadást és kellemetlen gázosodást, így érdemes végiggondolni, hogy mikor fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket.

Kávé

Sokan nem tudják elképzelni a reggelt kávé nélkül, pedig utálják a kellemetlen szájszagot, amit a fogyasztása után tapasztalnak. Ennek oka, hogy a kávé koffeintartalma révén aktiválja a verejtékmirigyeket, és erősen savas is, így kiszárítja a szájat. Ez a baktériumok elszaporodását okozhatja, ami rossz lehelethez vezet.

Magas rosttartalmú ételek

A rostokban gazdag ételek fogyasztása segíti az egészséges bélműködést, ezért jó, ha étrendünk rendszeresen tartalmaz például brokkolit, babot, lencsét. Ha azonban túl sokat eszünk belőlük, kellemetlen szagúvá tehetik a verejtéket, és ráadásul komoly puffadást is okozhatnak.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek