Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 étel, ami segít fogaink fehérségének megőrzésében

Egy egészségesen csillogó fehér fogsor olyasvalami, ami nem kizárólag a külcsín része. Természetesen nagyban befolyásolja az ember megjelenését, de emellett hatással van az önbizalomra, ezáltal pedig megkönnyítheti az élet számos területét a magánélettől kezdve egészen a munkahelyi kihívásokig. Ez eddig rendben is van, ám nem mindenki rendelkezik genetikailag tökéletes mosollyal, így néha kisebb-nagyobb trükkökhöz kell folyamodnunk, hogy álmaink fogsora nézhessen ránk vissza a tükörből nap mint nap.

Manapság már számos módszerrel tehetünk azért, hogy a fogaink mutatósabbak legyenek. Egy mosolytervezéssel az egész fogsorunk átalakítható, ám ha csak a színével van gondunk, azon is bátran alakíthatunk. Sokan szinte rutinként kezelik a fogfehérítés eljárását, ami ma már tényleg egy mindennapos dolognak számít. Emellett azonban otthon is sokat tehetünk a fehérebb fogakért – nézzük, pontosan mit!

Mindennapi tippek a fogfehérítésért

Az elsődleges dolog, amit minden egyes nap megtehetünk a fogaink állapotának megőrzéséért, az nem más, mint a helyes száj- és fogápolás. A napi kétszer három percig tartó fogmosás alapvetőnek számít, ezt egészíti ki a rendszeres fogselymezés és a szájvíz használata. Legyünk alaposak! Ha tehetjük, válasszunk elektromos fogkefét és fogfehérítő termékeket!

Emellett figyeljünk oda az egyéb szokásokra is. Miután valamilyen színező ételt vagy italt fogyasztunk – például kávét vagy vörösbort –, öblítsük ki a szánkat! De remek választás ilyen esetekre a cukormentes rágógumi is, amit étkezések után is bevethetünk.

Végül, de nem utolsó sorban pedig itt kell szót ejtenünk a hidratálás fontosságáról. Ha minden nap elfogyasztjuk a szükséges folyadékmennyiséget – lehetőleg víz formájában –, azzal sokat tehetünk a szánk egészségéért. A tiszta víz ugyanis képes átmosni a szájat és a fogközöket, így megakadályozva az elszíneződést vagy éppen egyes káros baktériumok megtapadását a fogfelszíneken. Így nemcsak fehérebbek maradhatnak a fogaink, de kisebb lesz az esélye a különböző fogproblémáknak is.

6 étel, ami szintén segíthet

Az alábbi ételeket több szempontból is érdemes felvenni a mindennapi étkezéseink közé. Nemcsak színesítik majd a tényárainkat, de egészségesebbé is teszik a fogásokat, sőt még a fogaink fehérségének is jót tesznek.

Meglepő lehet, de igen hasznos a fogfehérítés szempontjából az eper. Ebben a gyümölcsben igen magas az almasav-koncentráció, ami egyébként bizonyos fogkrémekben is megtalálható. Az almasav egyébként egyfajta természetes sebösszehúzó, ami segít eltávolítani a fogak felszínén fellelhető elszíneződéseket. Azt azért megjegyezzük, hogy ebben a finomságban citromsav is bőséggel található, ezért eperfogyasztás után várjunk fél órát, mielőtt fogat mosnánk! Ugyanez igaz más savas ételekre is.

Sokak kedvenc nassolnivalója a zellerszár, a répa, illetve az alma. Akkor is bátran fogyaszthatjuk ezeket, ha a célunk a fogfehérítés! (Plusz a nyáltermelést is fokozzák, ami szintén hasonló hatással bír.) Ráadásul mivel kemény a felületük, arra is alkalmasak, hogy a plakkot, illetve a baktériumokat „leradírozzák” a fogzománcról. Végül, de nem utolsó sorban pedig a bennük található vitaminok és ásványi anyagok támogatják a szervezetünk – így a fogaink – egészségét.

A zöld levelesek, mint például a spenót, a kel vagy éppen a római saláta bővelkednek folsavban, azaz B9-vitaminban. Ez a tápanyag pedig a sejtek növekedéséért és helyreállításáért felelős, miközben csökkentheti az ínyben jelentkező gyulladást – ezzel pedig ellenállóbbá teszi a fogainkat a baktériumokkal és a lepedékkel szemben.

A tejben található tejsav tulajdonságainak köszönhetően fehérebbé teheti a fogzománcot. Emellett a tej serkenti a nyáltermelést, ami – mint már tudjuk – szintén felettébb hasznos a fogak szempontjából. Emellett a kazein – ami szintúgy a tejben található – arra is képes, hogy elébe menjen a különböző elszíneződéseknek, de a plakk felhalmozódását is megakadályozza.

Válasszunk okosan!

Érdemes tehát zöld levelesekkel, eperrel és roppanós zöldségekkel kísérletezni a mindennapokban, ezek ugyanis segíthetnek megtartani fogaink természetes fehérségét. Ha ezt nem érezzük elegendőnek, még mindig bármikor fordulhatunk egy megbízható szakemberhez, aki profi módon tudja elvégezni az áhított fogfehérítést. Bármelyik módszert is használjuk, fontos, hogy mindig ügyeljünk a szánk egészségére! Éppen ezért kerüljük a káros szokásokat, például a dohányzást, és bánjunk csínján azokkal az ételekkel és italokkal, amelyek ronthatnak az állapotán!

(x)

Ezek is érdekelhetnek