Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 szuper tipp, és pillanatok alatt megérik a banán

default user icon
MME
A banán akkor a legjobb, amikor egyenletes, napsárga színű a héja, nincsenek rajta barna pöttyök és foltok, a gyümölcshús puha és édes. Nos, ebben az állapotban a legnehezebb megtalálni, mert vagy túlérett, vagy még szinte zöld. Ha ez utóbbit találjuk csak a zöldséges standokon, van egy pár módszer, amivel felgyorsíthatjuk az érési folyamatot.

A banán szuper egészséges, nagyon sokoldalú gyümölcs, és szerencsére már télen-nyáron kapható itthon is. Egy gond van vele: nehéz elcsípni a pontosan megfelelő érettségű darabokat. Van, hogy már túlérett, és másnapra megbarnultan szomorkodik a gyümölcsöskosárban – ekkor van itt az ideje a banánkenyér vagy a banános-csokis muffin készítésének. És van, hogy olyan éretlen, szinte még zöld fürtöket sikerül csak találni, amiknek viszont még több nap kell a megfelelő íz eléréséig. Most mutatunk pár praktikát, hogyan gyorsítható fel a folyamat.


Fürtökben gyorsabban érik a banán

Ha azt szeretnénk, hogy a zöld banánok gyorsabban érjenek, mint ahogy az természetes módon is megtörténne, akkor az első tippünk az, hogy ne szedjük szét a fürtöket! Az együtt tárolt banánok gyorsabban érnek, mintha külön-külön tartanánk őket.

meleg helyen besárgul

Ha az éretlen banánokat meleg helyre tesszük, az biztosan segít gyorsabban megérni – a napsütéses ablakpárkányon vagy a fűtőtest környékén például ideális a helyszín. Attól függően, hogy mennyire volt kemény és zöld a banánod, amikor megvetted, egy naptól akár négy-öt napig is eltarthat, amíg eléri a tökéletes napsárga színt.

A jolly joker papírzacskó

A húsos gyümölcsök – így a banán is – érésük során etiléngázt bocsátanak ki, ami a keményítő cukorrá alakítását indikálja, így a körülöttük tárolt gyümölcsök is gyorsabban beérnek. Tehát a módszer egyszerű: ha van egy nagyon érett húsos gyümölcsünk (például paradicsom, alma vagy egy túlérett banán), semmiépp se dobjuk ki: inkább tegyük egy papírzacskóba a zöld banánokkal együtt, hajtsuk be a zacskó tetejét, hogy egy helyen koncentrálódjon a hasznos etiléngáz. Így az éretlen banán egy nap alatt szépen besárgul. A módszer kőkemény, zöld avokádóval is tökéletesen működik!

Ha recept úgy kezdődik: végy egy érett banánt…

Persze előfordul, hogy nincs időnk egy-két napot várni, mert épp olyan süteményt készítenénk, amihez túlérett, nagyon magas cukortartalmú, barnás héjú banán kell – ilyenkor jöhetnek az alábbi turbómódszerek!


Hogyan érleljük a banánt a sütőben?

Tegyük a banánokat héjastól egy fóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire, 150 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, félidőben megfordítva, amíg teljesen megfeketednek. Amikor kihűltek, kanalazzuk ki a puha gyümölcshúst, egy villával pürésítsük, és már készen is áll a további felhasználásra! 

Mikrohullámú sütőben

Ez esetben hámozuk  meg a banánokat, tegyünk egyet egy mikrózható tányérra, és a legmagasabb fokozaton kezdjük el sütni körülbelül fél percig. Amikor halljuk, hogy sistereg, vájunk pár másodpercet, és vegyük ki, aztán jöhet a pépesítés. 

Tippünk: mivel a mikrohullámú sütő nagyon gyorsan végzi a dolgát, a banánban lévő cukornak nincs ideje karamellizálódni, ezért előfordulhat, hogy egy kicsivel több cukrot kell hozzáadni a recepthez.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss