A spenót elkészítése nem bonyolult, néhány alapvető szabály betartásával rendkívül könnyen, nagyon finom spenótos fogásokat alkothatunk.
1. alaposan meg kell mosni
A legfontosabb, hogy a felhasználni kíván spenótot minden esetben alaposan mossuk meg. A földes-homokos rostogással nem csak a spenóttól, hanem az egész étkezéstől elmehet a gusztusunk. A szárától megszabadított leveleket egy nagyobb edénybe, vagy akár a mosogató egyik tálcájába tesszük, langyos vízzel felöntjük, átforgatjuk, majd új vizet veszünk, s ezt egészen addig ismételgetjük, amíg már nincs üledék a tál vagy a mosogató alján.
2. Salátának, főzeléknek
A megmosott spenótot ezután kedvünk szerint felhasználhatjuk. A bébispenótot érdemes salátához adni, a nagyobb levelek előtt számtalan út áll. A spenót kitűnő főzelékalap, nincs is igazi tavaszi menü egy tisztes spenótfőzelék nélkül, de más fogásokba is könnyen belekombinálható.
3. Fonnyaszd és fűszerezd meg!
A felhasználás előtt a spenótot érdemes megfonnyasztani. Ehhez kevés zsiradékra dobjuk a megtisztított leveleket, majd közepes lángon, gyakori kevergetés mellett figyeljük, ahogy a nagy halom friss levélünk maréknyi zöldséggé változik. A fonnyasztás közben és után a spenót jól fűszerezhető. Klasszikus fűszere a fokhagyma, de medvehagyma, snidling , sonkahagyma vagy épp az újhagyma is jó áll neki. A fekete bors vagy a szerecsendió is jó választás a spenóthoz, de izgalmas eredményre vezet, ha rózsaborssal vagy épp curryvel fűszerezve készítjük el.
5 szuperegészséges reggeliről itt olvashatsz >>>
4. használd tölteléknek!
A fonnyasztott spenótból remek töltelék lehet, az olaszos egytálételek, csőben sült fogások mind rajonganak a spenótért. Ezeknél a fogásoknál a spenótot érdemes kissé lazítani. Ehhez megfelelő alapanyag a túró, a ricotta, a cottage cheese, a mascarpone vagy a tejszín. A túrós spenót jó választás, ha spenótos canellonit vagy lasagnet szeretnénk készíteni, a mártásokhoz meg egyértelműen a tejszín vagy a mascarpone javasolt, amit könnyen be is tudunk – a megfelelő mértékben – sűríteni. A tejszínnel kombinált spenót különböző – húsos vagy vega – raguk alapjául is szolgálhat.
5. Kombinálj kedvedre!
A spenót nem csak a tészták mellé adható, hanem bele is kombinálhatjuk a különféle tésztákba. Készíthetünk spenótos metéltet vagy épp spenótos krumpligombócot. A túróval való szoros barátságából fakadóan kitűnő választás lehet egy spenótos túrógombóc, amit kínálhatunk levesbetétként, felszolgálhatunk köret gyanánt vagy kínálhatunk főételként is.
Legényfogó lasagne spenóttal! Ha érdekel, nézd meg itt >>>
5+1: Ha klasszikusan akarod...
Ha viszont a hagyományos vonalon szeretnénk hangos sikert elérni, akkor érdemes a korábban rántással sűrített spenótot tejszínnel lazítani, két-három kissé már szikkadt kiflit feldarabolva a tejszínnel felengedett spenóthoz adni, s kevés fokhagymával és szerecsendióval ízesíteni. Ezután addig főzni, amíg a kenyér teljesen megszívja magát, majd botmixerrel krémesíteni, s kis sóval helyre tenni az ízeket. A végeredmény lágy, kellemes, tartalmas, de nem nehéz főzelék lesz, amit már csak egy tükörtojást tehet még tökéletesebbé.