hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 meglepő dolog, amire a rizst használhatod - a főzésen kívül!

default user icon
MME
A rizs a konyha az egyik legfontosabb alapanyaga: sós és édes ételek, levesek, főételek, köretek és sütemények, rakottasok és egytálételek állandó hozzávalója, ami nem csak, hogy laktat és egészséges, de még olcsó is. További jó hírekkel tudunk szolgálni a rizzsel kapcsolatban: számos olyan dologra is alkalmas, aminek semmi köze a főzéshez!

1. keskeny szájú vázák és palackok tisztítása

Vannak olyan üvegtárgyak a háztartásban, amiket egyszerűen képteleség tisztára mosni, vagy azért, mert nincs üvegmosó kefénk, vagy mert lehetetlen formájuk van - ilyenkor tehet jó szolgálatot egy marék rizs! Egy tölcsér segítségével öntsük a szemeket a flakonba, húzzuk fel meleg vízzel, tegyünk bele egy kis mosogatószert, aztán fedjük le az üveg száját, és mint egy koktél shakert, rázzuk, pörgessük pár percig, hogy a rizsszemek minden zugba és kanyarulatba eljussanak, és így finoman ledörzsöljék a felületről a szennyeződést.


2. Légfrissítés

Nem kell többé kétes illítú légfrissítőkkel operűálni, ha friss, üde illatot szertnénk az otthonunkba: Fogjuk egy befőttesüveget vagy poharat, töltsük meg rizzsel, csepegtessünk rá a kedvenc illóolajunkból, fedjük le akármilyen, laza szövésű légáteresztő textillel (például, a gyógyszertárban kapható gézlap tökéletes, de egyrégi textilzsebkendő is megteszi), gumizzuk vagy spárgával kössük rá, és helyezzük el abban a helyiségben -  vagy akár az autóban, a szekrényben - ahol szagsemlegesítésre lenne szükség.

3. darálótisztítás

Aki egy, klasszikus darálóval őrli a kávét, a mákot és a fűszereket, annak nem lehet egyszerű minden művelet után eltüntetni az apró porszemeket az eszköz késéről. Nos, a rizs ebben is segítségünkre lehet: egy fél mokkáskanál a gabonából, pár perc őrlés, és nem csak, hogy csilli-villi tiszta, de a rizs adszorbciós képessége folytán olaj- és aromamentes is lesz a szerkezet!


4. Rizsvíz: fényes edények, fényes haj!

Egy biztos: ha ezt elolvasod, többé nem öntöd ki a rizsmosó-vizet a tálból! A rizs leöblítésekor ugyanis keményítő oldódik ki a szemekből, ami gyengéd csiszolóanyagként működik fém edények, csaptelepek és zuhanyfej tisztításakor. Ha pedig pár órán át - lehet 24 is - áztatsz 5-6 evőkanál rizst egy liter vízben, és az így leszűrt folyadékkal bedörzsölöd a hajad, majd leöblíted, olyan szép fényes és puha lesz a végeredmény, mintha a legjobb hajpakolást raktad volna fel.

5. Mobilmentő

Mindenkivel előfordul, hogy a mobil egy vízzel teli mosogatóba vagy kádba, esetleg pocsolyába szaltózik a kezéből. De semmi pánik! Először is áramtalanítsuk a készüléket ASAP. Aztán öntsünk tetszőleges mennyiségű rizset egy edénybe, a lényeg, hogy beleférjen a telefon, és a benne lévő rizsmennyiség mindenhol vastagon befedje. Kapcsoljuk ki a telefont, helyezzük bele az rizzsel teli edényünkben, és  várjunk 24, de inkább 48 órát. Ennyi idő alatt ugyanis a rizs jó eséllyel az összes telefonban lévő nedvességet magába szívja, ami így új életre kel(het, persze nem garantált, de egy próbát mindenképp megér)!

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss