Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Élet a világ végén: 300 kilométert kell utaznia ennek a családnak a legközelebbi boltig

default user icon
MME
Szinte hihetetlen, de a 21. században is léteznek még olyan települések, ahol nincsenek boltok, szupermarketek, kocsmák, étel-házhozszállítás, de még kórház sem. Az egyik ilyen település lakója ezért férjével több mint 300 kilométert kénytelen utazni egy szimpla bevásárlásért is.

Salina Alsworth és férje, Jared Richardson a világ egyik legtávolabbi falujában, az alaszkai Port Alsworthben élnek, ahol nincsenek utak, szupermarketek, kórházak vagy kocsmák, és a legközelebbi város is egyórányira található. A 25 éves lány az egész életét ezen a településen töltötte, miután dédszülei, Babe és Mary Alsworth az 1940-es években odaköltöztek. A lakosság száma a 2020-as népszámláláskor 186 volt, ami a turisztikai szezonban ideiglenesen nagyjából 400-ra növekszik. Szóval, ezen a festői területen fekvő községben szinte mindenki ismer mindenkit. A hely fekvésének szépsége és nyugalma mellett azonban van egy hatalmas nagy hátránya.

Port Alsworth kizárólag repülővel közelíthető meg, így ha ott valakinek egy nagyobb bevásárláshoz, egy laza hétvégi kocsmázáshoz támadna kedve, vagy csak egy komolyabb egészségügyi szolgáltatást venne igénybe, annak bizony a levegőbe kell emelkednie és közel 300 kilométert kénytelen utazni. Persze ha pilóta, és van egy saját gépe, egyből más érzésekkel gondol az ember erre a korlátozott lehetőségeket nyújtó falura.

Salina egyébként a családja által alapított Lake Clark Resortot üzemelteti, amely évente több száz turistát vonz. A korlátozott vásárlási lehetőségek miatt viszont nem egyszerű az ételek elkészítéséhez szükséges alapvető élelmiszerek beszerzése, így pilóta férjével egy kétéltű repülőgéppel rendszeresen utaznak bevásárolni a legközelebb található nagyvárosba. Erre persze azt mondhatnánk, hogy így azért könnyű, ám a valóság nem éppen ezt tükrözi.

Rosszabb időjárási körülmények között csak bizonyos típusú repülőgépek repülhetnek a környéken, de az is előfordul, hogy hetekig nem lehet felszállni a hó és a köd miatt. Az akadályok ellenére Salina kijelentette, hogy nem terveznek elköltözni Port Alsworthből.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss