Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. Május 31. Lúgosításra: rizstej és zabtejszín

A napokban a szüleim háza közelében helyes kis bioboltra bukkantam. Szinte csak olyan ételeket árultak, amiket még sosem próbáltunk, ezért úgy döntöttem, kalandozni indulunk a különleges élelmiszerek világában.

Tetszett, hogy minden tartósítószer, színezék, adalékmentes és egészséges volt. Nem tetszett viszont, hogy minden nagyon drága volt. Nem megfizethetetlenül, de azért, ha minden nap csak itt kéne vásárolnunk, hamar összecsoffadna a pénztárcánk...
Végül egy egyszerű "kezdőpakkot" vettem: rizstejet, zabtejszínt, zabkorpát, sötétzöld algás tönköly-tésztát és pH9-es vizet.

A zabtejszín azért érdekelt, mert már korábban elhatároztam, hogy időnként tartunk majd otthon "lúgosító" napokat (vagy ebédeket), amikor is a fogásokat csak lúgosító hozzávalókból készítem majd el. A lúgosítás sosem árt, hiszen a betegségek a savas közeg hatására alakulnak ki, ha pedig tehetünk valamit az egészségünkért, akkor miért is ne tennénk? A lúgosítással kapcsolatban sokáig téveszmékben éltem, mivel azt hittem, a zöldségek és a gyümölcsök egyaránt lúgosító hatással vannak a szervezetünkre, pedig nem így van. A gyümölcsök, cukortartalmuknál fogva savasságot eredményeznek lebomlásuk során. Közülük csak a grapefruit, lime, citrom, kókusz és a meggy lúgosít. Érdekes, ugye?

Első lúgosító ételem egy zabtejszínnel habart leves volt. Valójában rögtön kétféle levest főztem: a zöldségeket megfőztem és botmixerrel pépesre mixeltem, majd ketté választottam: Dorkáét krémsajttal, a miénket pedig zabtejszínnel sűrítettem be. Valószínűleg a Kicsinek sem ártana a zabtejszín, de még sosem kapott ilyesmit, és Alma koncertre mentünk, nem akartam kísérletezni vele.
A zabtejszínes leves nagyon finom volt, és ha nem én magam tettem volna bele a hozzávalókat, sosem mondtam volna meg, hogy ez nem "rendes" tejszínből készült. Úgy tűnik, ez a tejszín a hagyományossal azonos módon felhasználható - csak sokkal egészségesebb.

Cukkini krémleves - zabtejszínnel

Hozzávalók: 3 cukkini, 6 kelkáposzta levél, 2 fehér édes hagyma, erőleves, 2 dl zabtejszín (vagy 2 tömlős tejszínes camping sajt), 1 kávéskanál kurkuma, csipetnyi só
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, és felöntjük annyi erőlevessel, amennyi épp csak ellepi. Takaréklángon, fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzzük az egészet.
2.) A levest levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, és botturmix segítségével krémesre mixeljük. Végül hozzáadjuk a zabtejszínt (vagy a tömlős sajtot), egy pici sót, és egy kávéskanálnyi kurkumát - szép sárga lesz tőle a leves.

A második recept egy nagy zöldségkavalkád. Ha jól ízesíti az ember, finom egytálétel lesz belőle, kiadós adag.

Sült zöldségrakottas

Hozzávalók: 2 padlizsán, 4 paradicsom, 2 fehér édeshagyma apró kockákra vágva, 6 gerezd áttört fokhagyma, 2 paprika, 1 kis fej kelkáposzta, 25 dkg barnarizs, só, bors, olívaolaj, natúr fűszerkeverék zöldségekhez
Elkészítés:
1.) A kelkáposztát megmossuk, leveleire szedjük, és a leveleit forró, sós vízben pár perc alatt félkeményre főzzük.
2.) A barna rizst erőlevesben megfőzzük. Lényegesen több idő kell neki a puhuláshoz, mint a fehér rizsnek!
3.) A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd egy olívával megkent jénaiba elkezdjük rétegesen lerakni őket (minden réteget fűszerezünk!):
- kelkáposzta, padlizsán, fokhagyma, barnarizs, paradicsom, hagyma, paprika, majd megint kelkáposzta, padlizsán, stb.
4.) A végén az egészet meglocsoljuk egy kis olívával, lefedjük ezüstpapírral és kb. 200 fokon 1 órán át sütjük.



Persze azért húst is eszünk, mert az egyensúly hívei vagyunk, és mert szeretjük a húsféléket. :-) A kedvencünk egy roppant egyszerű recept:

Lisztben forgatott, sózott, sült pulykamell

Hozzávalók: pulykamell szeletek (kiklopfolva), só, liszt, olaj
Elkészítés:
1.) A pulykamell szeletek mindkét oldalát besózzuk, majd lisztben megforgatjuk őket, és teflonban, olajon pirosra sütjük őket.

A húdhoz nagyon jól passzol minden saláta, főzelék és zöldség. Mi sült újburgonyát ettünk hozzá, nagyon finom volt. :-)

Sült újkrumpli-rakottas

Hozzávalók: 50 kg újkrumpli, 1 csomag újhagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, natúr fűszer zöldségekhez, só, olívaolaj,
Elkészítés:
1.) Az újburgonyát alaposan megmossuk, majd héjában megfőzzük. Kicsit félretesszük hűlni, majd felkarikázzuk.
2.) A többi zöldséget is megtisztítjuk, felaprítjuk.
3.) Egy jénait olívával megkenünk, majd beleszórjuk a zöldségeket. Olívával meglocsoljuk, sózzuk, fűszerezzük az egészet, majd a sütőben, kb. 200 fokon ropogósra sütjük őket.

A rizstej és az algás tönköly-tészta felhasználása még várat magára, de a 9 pH-s vizet szinte teljesen megittuk. Finom, igazán, és egészséges. Bár, azt hiszem, szódabikarbónával magunk is előállíthatjuk otthon - jövő hétre utána nézek, hogy miként, jó?

-------------------------------------------------------------------------------------

Szombaton Alma-koncerten voltunk a Millenárison. Ez volt az első alkalom, hogy élőben láttuk őket, és nem csalódtunk. Remek volt az előadás, az énekes, Buda Gábor pedig nagyon kedves és vicces - nem csoda, hogy annyira szeretik a gyerekek. 
Brigiékkel is találkoztunk, így együtt kucorogtunk a színpad előtti részen, ahol a kicsinek párnákat tettek le a földre, hogy jobban lássanak. Persze, a gyerekeknek eszük ágában sem volt leülni, mindannyian énekeltek és táncikáltak...:-) Mi, szülők üldögéltünk, és néztük, mennyire önfeledten szórakoznak a gyerekeink.

Dorkának megvettük élete első gumicsizmáját, hiszen hetek óta szinte minden nap esik az eső. Először furán lépkedett benne, hiszen ennek nagyon más a talpa, mint az eddigi cipőinek, de az első alkalommal, amikor elcsípett bennünket a zivatar séta közben, ráérzett a csizmaviselés ízére... belelépett egy hatalmas pocsolyába, és nem történt semmi. Nem ázott be a cipője, nem lett vizes a zoknia, semmi kellemetlen, megszokott, vizes érzés. Elmosolyodott, és nagyot toppantott a tócsában. A víz felcsapott, de Dorka harisnyás lába száraz maradt. Nézte, nézte a csizmát, a tócsát, majd kacagva végiggázolt benne, és azt kiabálta:
Lábami. Ez nála kábé annyit tesz: száraz maradt a lábam! :-)
Azóta szinte minden nap hasznát vesszük a kis csizmának, így ha épp nem esik, és megyünk valahova, akkor is magunkkal visszük a kocsiban. Van hozzá egy remek, hosszú esőkabátja is, így nem is csoda, hogy nagyon megszerette az esőt. Én is szeretem. Ilyenkor olyan szépek, romantikusak, néha pedig földöntúliak a fények, és isteni a levegő illata...

Ezek is érdekelhetnek