Elkészítés: A tésztához keverőtálba szitáljuk a lisztet, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk (kézzel, géppel, fakanállal). Kevés liszttel megszórva, letakarva, langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kétfelé osztjuk. Egyenként 4-5 mm-es téglalap alakú formára kinyújtjuk, megkenjük lekvárral, megszórjuk a cukrozott mák felével, elosztjuk rajta az alma felét, megszórjuk fahéjjal, feltekerjük. a széleknél a tekerés során benyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, pihentetjük 15 percig, majd villával megszurkáljuk, és a tetejét tejjel (ha fényesebb kalácsot szeretnénk, akkor 1 tojássárgába kevert kevés tejjel) megkenjük. Hideg sütőbe toljuk, a sütő hőmérsékletét 200 fokra állítjuk, és kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.
Ha kihűlt, letakarva tároljuk! Napokig puha marad, ha lesz rá ideje!