Kevesen tudják, hogy a farsang egykor a párkeresés időszaka volt. A lányok akkoriban fánkot sütöttek azoknak a fiúknak, akiket kiszemeltek maguknak. Később pedig, amikor komolyra fordult a dolog, a legények fánkocskának becézték a kedvesüket. Ha a fánkot közösen törte ketté a szerelemes pár, akkor szinte biztos volt, hogy közel az esküvő, hiszen az isteni desszert oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított.
Már Mátyás király is fánkot kóstolt
Ismerünk olyan legendát is, miszerint a fánk Olaszországból származik. Egyes feltételezések szerint Aragóniai Beatrix magyar királyné közvetítésével került Mátyás király udvarára. Egyébként még számos érdekes történet kering a köztudatban a fánk megjelenéséről Európában, ám ezeket majd egy másik cikkben vesézzük ki. Most inkább átadjuk a terepet a legjobb fánk recepteknek.
„Frissen sül a farsangi fánk, kívül piros, belül foszlik, míg a vendég el nem oszlik. S aki panasszal van bajba, menjen a sóhivatalba!” - részlet József Attila: Étkek áradata című verséből.
1. SZALAGOS FÁNK >>>
2. Hagyományos KÉPVISELŐFÁNK >>>
3. KLASSZIKUS EKLER FÁNK >>>
4. NAGYMAMa farsangi FÁNKJA >>>
5. AMERIKAI FÁNK (ALAPRECEPT) >>>
6. CSÖRÖGE FÁNK >>>
7. GYORS TÚRÓFÁNK >>>
8. SÜTŐBEN SÜLT FÁNK – OLAJ NÉLKÜL! >>>
9. FARSANGI SZALAGOS FÁNK >>>
10. LEKVÁRRAL TÖLTÖTT FÁNK >>>
11. GYORS ALMAFÁNK >>>
12. SZABI A PÉK ISTENI FÁNKJA >>>
13. GLUTÉNMENTES FÁNK >>>
14. 10 PERCES BÖGRÉS FÁNK >>>
15. PILLEKÖNNYŰ FÁNK RECEPT >>>
Ajánljuk még: