Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus ekler fánk

50 perc
mester
költséges
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
  2. A hideg vízbe beletesszük a zsírt, a csipet cukrot és a csipet sót, majd feltesszük forrni. Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal addig keverjük, amíg összeáll a tészta. (Recsegő hangot add ki, amikor elkészült, kb. 2-3 perc.) A tésztába egyenként beleütjük a tojásokat, és gyorsan összekeverjük.
  3. Amikor elkészült, habzsákba töltjük, és sütőfóliával kibélelt tepsibe, kb. 10 cm-es, babapiskótányi csíkokat nyomunk.
  4. A tepsit betoljuk a sütőbe, 10 percig sütjük ezen a hőfokon, majd levesszük 180 fokra, és még 10-15 percig sütjük a fánkokat.
  5. Ha megsültek, még forrón, recés késsel levágjuk a tetejüket, hogy a gőz távozzon belőlük.
  6. Amíg hűlnek a fánkok, csipet sóval felverjük a tejszínt. A csokit a vajjal és az étolajjal vízgőz felett felolvasztjuk.
  7. A tejszínhabot habzsákba szedjük, és megtöltjük az ekler fánk alját, majd a tetejét az olvasztott csokiba mártjuk, és a hab tetejére helyettük.

Megjegyzés

Az égetett tészta titka a sütő hőfoka. Minden esetben 220 fokra kell előmelegíteni, mert különben nem jön fel a tészta. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss