Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes szilvás gombóc titka: így nem fog szétesni és nem lesz kőkemény

default user icon
MME
A szilvás gombóc titka a tésztában rejlik. Nem jó, ha olyan kemény, mint egy teniszlabda, az sem jó, ha szétesik, szétfő. Ha ezt a receptet követitek, egy burgonyás, könnyű gombócot fogtok kapni, amiben a fahéj és a szilva dominál.

Bár szinte mindenki kívülről fújja a Szilvás gombóc című klasszikus nótát, az elkészítésére már sokkal kevesebben vállalkoznak. A házilag alkotott gombócnál nem csak a szilva a lényeg, hanem az a csodálatos krumplis tészta is, aminek az elkészítését csak egyszer kell megtanulni, s máris megannyi étel alapja a kezünkben lesz.

A krumplis tésztának csak egy-két apró titka van. Egyrészt a krumpli, ugyanis újkrumpliból szinte képtelenség elkészíteni, nem véletlen, hogy mire a barack érik, már a krumplik is megemberelik magukat és lehet velük dolgozni. Másrészt a krumplis tésztát nem szabad túl sok liszttel készíteni. Akármennyire ragadós a végeredmény, egy bizonyos mennyiség felett a liszt nem csak átmeneti segítséget nyújt, hanem betonná is változtatja a kifőtt tésztát.

A krumplis tésztával gyorsan kell dolgozni. Ez bizony nem az a száraztészta típusú történet, ahol nyugodtan hagyhatjuk szikkadni/száradni a friss tésztát, itt gyorsnak kell lenni, amíg készül a tészta, addig már lobog is a víz. A krumplis tészta hamar megfő, az enyhén sós vízben főtt gombócok  pikk-pakk feljönnek a víz tetejére. Ilyenkor még egy-két percet hagyni kell főni (a méretétől függően), majd mehet a morzsába. 

A  tökéletes Szilvás gombóc receptje:

Hozzávalók:

40 dkg sárga burgonya

40 dkg liszt
10 dkg sertészsír
2 db tojás
10 db szilva
10 szem kockacukor
fahéj
porcukor
20 dkg zsemlemorzsa
1 dl olaj

Nézd meg ezeket a videókat is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss