Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Virágos Magyarország: 31. alkalommal indul el a települések versenye

Elindult az ország legpatinásabb és legnépszerűbb környezetszépítő megmérettetése, amelyre május 1-ig jelentkezhetnek a települések.

2023-ban ünnepelte 30. évfordulóját a Virágos Magyarország verseny. A jubileum fontos mérföldkő volt a folyamatosan megújuló és évről évre egyre több közösséget és szakmai szervezetet ösztönző mozgalom életében. Tavaly több mint 380 település 549 pályázatot nyújtott be, melyek között 80 szakmai és partneri díj talált gazdára.

„A jubileumi év eseményei kapcsán nagyon jó volt látni, hogy a Virágos Magyarország ügye a legtöbb helyi közösség számára éppen olyan fontos, mint a szervezők és a támogató szakmai szervezetek számára” – fogalmazott Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke. „Tovább erősítjük azokat a területeket, amelyeket az elmúlt években is felkarolt környezetszépítő mozgalmunk, így tovább növeljük a fenntarthatóság szerepét a versenyben” – tette hozzá.

A Virágos Magyarország verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség 2024-ben 31. alkalommal hirdeti meg környezetszépítő versenyét, amelyre május 1-ig várják a helyi közösségek pályázatait. Ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig –, míg a határon túli magyarlakta települések már ötödik alkalommal jelentkezhetnek zöld közterületeikkel.

Fókuszban a fenntarthatóság

Az elmúlt években bevezetett új díjkategóriák nagy sikert arattak, ezért idén is a fenntarthatóságé és a közösségeké lesz a főszerep. Másodszor hirdetnek győztest az „Év zöld innovációja” kategóriában, amellyel a településeket fenntarthatósági törekvésekre ösztönöznék a szervezők, emellett ismét várják a jelentkezőket a jubileumi évben megújult „Virágzó közösség” díjra is. Az elmúlt évek hagyományait folytatva 2024-ben sem kizárólag teljes településképpel lehet elismerésre számítani, hanem különféle tematikus díjak is gazdára találnak majd, díjazzák például az év fasorát és óvodakertjét, illetve a legvirágosabb főteret is.

Európa is ránk figyel

Az évről évre közel hárommillió embert mozgósító versenyre idén még nagyobb figyelem összpontosul, hiszen 2024-ben Magyarország tölti be az európai környezetszépítő verseny, az Entente Florale Europe soros elnöki szerepét. Két magyar település – Zalakaros és Debrecen – indult az európai megmérettetésen, ahol tucatnyi versenyzővel mérik össze a zöldítés terén elért eredményeiket. A nemzetközi zsűri nyár közepén érkezik Magyarországra.

Tudjon meg többet a versenyről: www.viragosmagyarorszag.hu

(X)

Ezek is érdekelhetnek

Friss