Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A belsőségek gyógyították meg az egykori vegánt: hiába evett zöldségeket, betegnek érezte magát

A New York-i modell és influenszer gyerekkorában mondott le a húsról. Sokáig vegán, majd vegetáriánus volt, ám nem érezte jól magát a bőrében. Depresszióval és szorongással küzdött, rendszeresen fájt a feje, álmatlanság gyötörte és még a bőre is pattanásos volt.

Liz Seibert modell és influenszer gyerekkora óta kerüli a húst. Kezdetben vegán volt, később lett vegetáriánus, ám egy éve felhagyott korábbi étrendjeivel és rendszeresen eszik húst és belsőségeket. Seibert pedig azt állítja, hogy az életmódváltás hatására sokkal jobban érzi magát: elmúlt a szorongása, a depressziója, sőt a bőre sem olyan pattanásos, mint korábban. Seibert éveken át küzdött különféle problémákkal, végül egy táplálkozási szakértő tanácsolta neki az életmódváltást, ami úgy tűnik, bevált.

Seibert fokozatosan emelte be az állati eredetű táplálékokat az étrendjébe, és egy év alatt hatalmas változáson ment keresztül. Az új diétája első hónapjának végére enyhült a szorongása és a gyomorpanaszai is mérséklődtek, három hónappal később pedig a pattanásai is eltűntek. Míg korábban kialvatlanság gyötörte, az új étrend hatására jobban alszik, sőt a menstruációja is helyreállt.

Az étrendje nagy részét belsőségek (szív, máj, agy- és csontvelő) és minőségi húsok teszik ki. Liz Seibert azonban nemcsak azon változtatott, hogy mit eszik, hanem azon is, hogy mit csinál: igyekszik rendszeresen meditálni, sőt a napi nevetést is a rutinjává tette – írja a Metro.

Nincs probléma a vegetáriánus étrenddel

Egyes tanulmányok szerint a húsevők körében alacsonyabb a depressziósok, a szorongással küzdők aránya, de nincs egyértelmű bizonyíték arra nézve, hogy a húsmentes életmód valóban mentális problémákat okozhat. Sőt egyes személyes tapasztalok arra utalnak, hogy az állati eredetű táplálékról való lemondás jót tesz az elmének. A szakértők között sincs konszezus arról, melyik étrend az egészségesebb.

A tudósok azonban abban egyetértenek, hogy az étrendünk nagyban befolyásolja az egészségünket, a hangulatunkat, és a hiánybetegségek sokféle tünetet okozhatnak. Ha például túlzásba visszük a húsfogyasztást, az ugyanúgy problémákat okozhat, mintha teljesen lemondunk róla. Bármelyik életmódot is választjuk, fontos odafigyelni arra, hogy változatosan, színesen étkezzünk és ha valamiről le kell mondanunk, akkor pótoljuk a kieső aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat. Mindezek mellett pedig mozogjunk rendszeresen.

Ha kell, kérjünk tanácsot háziorvosunktól vagy egy dietetikustól.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss