Vadasmarha zsemlegombóccal

2 3.3/5
120 perc
mester
megfizethető
2 adag
Hozzávalók
  • marhafelsál
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • karalábé
  • vörös hagyma
  • fokhagyma
  • zöldpaprika
  • chili paprika
  • ecet
  • babérlevél
  • fehérbors
  • feketebors
  • vörösbor
  • füstölt szalonna
  • olaj
  • liszt
  • tejföl
  • cukor
  • mustár
  • kakukkfű
  • citromlé
  • zsemle
  • tojás
  • őrölt feketebors
  • petrezselyem
  • tej
  • zsír

Elkészítés

Elkészítés: Elkészítjük a páclét: ehhez a zöldségeket feldaraboljuk, s 1/2 liter vízben a fűszerekkel félpuhára főzzük, majd hozzáöntünk egy kevés ecetet és citromlevet. A páclevet ráöntjük a felszeletelt húsra, s egy dobozban 3 napig hűtőben tartjuk, időnként megforgatjuk.

Elkészítéskor a szalonnát egy serpenyőben megsütjük, majd rátesszük a hússzeleteket, és félig megsütjük. Hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük egy kevés vörösborral és a páclé egy részével. Puhára pároljuk, s zsírjára sütjük.

Közben elkészítjük a zsemlegombócot: 1 zsemlét felkockázunk, tepsiben kevés olajon megpirítjuk. A másikat kevés tejbe áztatjuk. A pirított zsemlét a másikhoz tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kevés lisztet és vizet, valamint a tojást és petrezselymet, összekeverjük. Rövid állás után gombócokat formálunk belőle, és forró, sós vízben megfőzzük.

Kivesszük a húst, és elkészítjük a vadasmártást. Kevés cukrot karamelizálunk, hozzáadjuk a zöldségeket, egy kevés liszt hozzáadásával átsütjük, és a maradék páclével pár percig főzzük. Végül a mártást mustárral és tejföllel összeturmixoljuk.

Zsemlegombóccal, esetleg őszibarackkompóttal és ribizli- vagy áfonyalekvárral tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss