hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tésztában sült mandulás körte

MME MME
3
75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 15 dkg vaj
  • 22 dkg finomliszt
  • 3 dkg kristálycukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál víz
  • A töltelékhez:
  • 4 körte
  • 1 citrom leve
  • 1 tojás
  • 5 dkg mandula (szeletelt vagy pálcika)
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg barnacukor
  • 1 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és apránként kevés vizet – amennyit felvesz a tészta. Alaposan átgyúrjuk. Ha szépen összeállt, fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Eközben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A vajat kikeverjük a barnacukorral, majd fűszerezzük, és végül hozzászórjuk a pirított mandulát (már ne legyen meleg, különben a vaj megolvad!).

A körtét meghámozzuk és kicsumázzuk – a szárakat félretesszük a későbbi díszítéshez. A meghámozott körtéket meglocsoljuk citromlével, majd megtöltjük a fűszeres mandulával.

A tésztát kinyújtjuk kb. 30 cm széles négyzet alakra, 4 egyenlő részre osztjuk. A négyzetek közepére helyezünk 1-1 körtét. A tészták széleit egy ecsettel kissé megvizezzük, hogy könnyebben összeragadjon, ezután a sarkait felhajtjuk úgy, hogy a csücskök a gyümölcs tetejénél találkozzanak. A sarkakat összenyomjuk, és a tésztát a körte formájához alakítjuk. Ha keletkezik felesleges tészta, azt levágjuk, levelet formázunk belőle, az apró levelek hátulját enyhén bevizezzük, így könnyebben ragad a tésztához, ezzel díszíthetjük a körtéket, majd a korábbról megőrzött szárakkal a valódi körtét idézhetjük meg.

A tésztába burkolt gyümölcsöket megkenjük felvert tojással, hogy szép fényesre süljenek. Sütőpapírral bélelt tepsin 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss