Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tényleg lehet levesdiétával fogyni?

A levesdiétának számtalan előnye, de sajnos hátránya is van, mégis sokan úgy gondolják, ez az étrend lehet a fogyókúra kulcsa. Tényleg lehet a levesdiétával fogyni? Mutatjuk a szakértők véleményét.

A levesdiéta viszonylag egyszerű étrenddel jár, melynek során egy-két héten keresztül csakis levest ehet a diétázó. A levesdiéta során viszonylag kevés szilárd táplálékot, sok folyadékot és alacsony szénhidráttartalmú élelmiszereket fogyasztunk, ez pedig rövid távon testsúlycsökkenéshez vezethet.

Miből áll a levesdiéta? Miket lehet enni és miket nem?

A levesdiétának számtalan variációja létezik, ám szinte mindegyik szigorú szabályokat állít a fogyókúrázó elé, megkötik miket szabad enni és miket kell elkerülni. A levesdiéták általában napi háromszori étkezést javasolnak, melyek természetesen egy-egy tányér levest jelentenek, ám vannak olyan változatok, melyek megengedőbbek, azaz egy étkezés lehet nem leves, sőt akár a nassolás is szabad – olvasható a Very Well Fit cikkében.

Ezekből kevés lesz

Mivel az étkezés levesekből áll, bizonyos élelmiszerekből kevés vagy egyáltalán nem is kerül bele az étrendbe, míg mások túlsúlyban lesznek. A levesdiéta során kevés tejterméket (sajtot, kefírt, tejet), gabonaféléket, cukrot, tésztát és gyümölcsöt fogyasztunk. Habár ezek is belekerülhetnek egy-egy levesbe, a diéta során mégsem ezeken, hanem a bőséges folyadék- és zöldségfogyasztáson van a hangsúly.

Ezekből viszont sok

A levesek fő alkotórészei a zöldségek és a húsok, így ezekből bőségesen eszik az, aki a levesdiétát követi. A dietetikusok szerint naponta fél kiló zöldség elfogyasztása lenne az ideális és az egészséges, és ezt a mennyiséget a levesdiétával viszonylag könnyű is tartani. Sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, bab, karfiol vagy éppen a káposzta, ezek a legnépszerűbb leveszöldségek.

A levesdiéták előnyei

Tudományosan nincs bizonyítva, hogy a pusztán levesalapú diéták egészségügyi előnyökkel járnak, de mégis megfigyelhető egy-két pozitív hozadéka a levesekből álló étrendnek.

1) Növekszik a zöldségfogyasztás: Az emberek többsége nem fogyaszt elegendő zöldséget, sem frissen, sem a főétkezések során, így a levesdiéta ebben tényleg segítség lehet.

2) Csökkenti a szívbetegségek kockázatát: A növényi alapú étkezés segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

3) Hozzájárulhat a súlycsökkenéshez: Mivel alacsony a levesek kalóriatartalma, és a levesdiéta során alacsony a szénhidrátbevitel is, valóban megfigyelhető testsúlycsökkenés.

A levesdiéták hátrányai

Az alap levesdiéta mindféle levest enged, ám az olyan speciális étrendek, mint mondjuk a káposztaleves-, bableves- vagy keto leves diéta, már sok mindent kizár a táplálkozásból. Minél szigorúbb, korlátozóbb egy étrend, annál nagyobb eséllyel alakul ki egy idő után valamiféle hiánybetegség.

1) Kizár többféle ételcsoportot: A levesdiéták során jelentősen csökken a gyümölcsfogyasztás, de a gabonafélékből sem eszünk annyit, mint más étrendet követve. Rövid távon az egyoldalú táplálkozás még nem vezet egészségügyi problémához, de a tejtermékek, a magas fehérjetartalmú ételek, a gyümölcsök és gabonák mellőzése hiánybetegséget okozhat.

2) Rossz üzenetet közvetít: A levesdiéta erősen korlátozó étrend és ez hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségtelen kapcsolat alakuljon ki bizonyos élelmiszerekkel. Ahogy a szénhidrát vagy a cukor démonizálása, úgy a levesdiéta is rossz üzenetet közvetít.

3) Nem fenntartható: A levesdiéta egy-két hetes étrend, mely ha fogyáshoz is vezet, nem lesz tartós eredmény. A fogyás ugyanis levesdiéta során nem zsírból, hanem vízből történik, és a levesdiéta után, visszatérve a korábbi, esetleg egészségtelen étrendhez, ismét hízás jelentkezhet.

Tényleg lehet levesdiétával fogyni?

A levesdiéta rövid távon hozzájárulhat a testsúlycsökkenéshez, ám mivel csak időszakos étrend, és hosszú távon nem is fenntartható, sőt nem is egészséges, így a szakemberek nem is ajánlják. A testsúlyszabályozás két legfontosabb eleme a változatos, egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres mozgás. A fogyásra nincs gyors megoldás, a hónapok, netán évek során felszedett kilókat nem lehet egy-két hét alat ledolgozni.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek