Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavasszal is gombászunk

default user icon
SB
A gomba nem növény és nem is állat, különálló csoport az élővilágban. Nagyon egészséges ennivaló, az emberiség első táplálékainak egyike.
Hogyan induljunk?

Vigyünk magunkkal kosarat a gombáknak, térképet, ha ismeretlen helyre megyünk, a tájékozódást segítő eszközöket, kést. Viseljünk hosszú nadrágot, zárt cipőt. A gombagyűjtés során figyeljünk az élőhelyre, gyakran megtévesztően hasonló gombafajok teremnek egymás közelében. Fejenként naponta 3 kg gomba gyűjthető, ezt vegyük figyelembe, és hagyjunk a termőterületen az utánunk érkezőknek is. Ha nem fogy el rögtön az összes összegyűjtött gomba, száríthatjuk is.

A gombaszakértő

Feltétlenül mutassuk meg a talált gombát gombaszakértőnek. Fontos, hogy a teljes mennyiséget meg kell mutatni. Ha halálos mérgezést okozó gomba van a kosárban, a gombaszakértő az egészet elkobozza és megsemmisíti, így a rutinos gombászok fajtánként elkülönítve gyűjtik a gombát, erre a célra érdemes kisebb dobozokat magunkkal vinni.
Kiváló gombaszakértői tanfolyamok vannak tavasszal és ősszel is, akit érdekel a mikológia (gombatan), vegyen részt ilyenen, és legyen maga profi gombaszakértő.

Tavaszi gombák

Már április végétől gyűjthető a májusi pereszke, szentgyörgygombának is hívják, hiszen Szent György napjától terem.

Több ezer forintot is elkérnek a kucsmagombáért a boltokban. Igazi tavaszi gomba ez, az ebben az időszakban termő többi finomsággal is kiválóan harmonizál, így ehetjük turbolyával, medvehagymával  is.

A vargánya nyersen és szárítva is fantasztikus. Fokhagymával, tejszínnel húsok mellé, tésztaszósznak, levesnek készíthetjük. Szárítva aromáját megőrzik. A magyar gombaexport 70%-át a vargánya teszi ki.

A rókagomba jellegzetes ízű, sárga gombafajta, mely élénksárga színéről kapta nevét. Sok receptben ezzel pótolják a szarvasgombát.

Ne!

• Ne szedjünk le öreg vagy túl fiatal példányokat!
• Ne hagyjunk szemetet az erdőben!
• Ne együnk gombát, melyet nem látott gombaszakértő!
• Ne tegyük a gombát olyan helyre, ahol nem tud szellőzni!
• Ne hagyjuk figyelmen kívül az erdészeti rendelkezéseket, tilalmakat!
• Ne szedjünk le védett gombákat, listájuk itt található >>>

Tudnivalók gombafőzéshez >>>

Gombás receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss