Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi esők - gombás fogások

A földön termő növények között a legősibb, és talán éppen ezért, fajtákban a leggazdagabb a gomba. Ennek az érdekes növénynek (amely tulajdonképpen nem is tartozik a zöldségek közé) kb. 50 000 különböző fajtája létezik, ebből csak kb. 2 500 faja a hétköznapi értelemben vett gomba, ezekből is csak 500 féle fogyasztható.




Tartósítása

Amennyiben nem használjuk fel azonnal, tartósíthatjuk is a gombákat.

Szárítás
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre, helyezzük rácsra és meleg légáramban, maximum 50 fokos sütőben szárítsuk meg. Csak teljes száradás után tegyük dobozba vagy üvegbe. Száraz helyen akár egy évig is eltartható.

Fagyasztás
A legtöbb gomba jellegzetes aromájának megtartásával, jelentős állagváltozás nélkül fagyasztható, szeletelve vagy akár egészben is.

A recepteket a következő oldalon találod!


Gombás kacsahúsleves  

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg vegyes leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg húsos kacsacsont, 2 kacsacomb, 6 egész bors, 2 babérlevél, 1 dl vörösbor, 10 dkg friss erdei gomba (1 dkg szárított)
Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, és megmossuk. Lobogva forró vízbe tesszük a csontokat 3-4 percre, majd kivesszük, és lemossuk.
Elkészítés:
1. A lemosott csontokat és combokat 1,5 liter vízben feltesszük főni, amikor forr, takarékra vesszük a lángot, és ameddig a lének habja van, azt eltávolítjuk. Beletesszük a zöldségeket, sózzuk, és ha ismét habja van, leszedjük. Amikor nincs már habja, beletesszük a borsot, a babérlevelet, hozzáadjuk a bort, és nagyon kíméletesen 2 órán át főzzük.
2. Mielőtt elkészülne a leves, keveset kiszedünk egy kisebb tálba. Az erdei gombákat megtisztítjuk, megmossuk, és a kiszedett levesben pár percig főzzük. (Ha szárított gombával dolgozunk, áztassuk kb. egy órára forró vízbe, majd ugyanúgy járunk el, mint a friss gombával.)
3. A levest óvatosan, finom szűrőn át leszűrjük. A főtt zöldségeket tálba szedjük, összevágjuk. A húst kivesszük, illetve leszedjük a csontokról, szintén összevágjuk, és tálba tesszük. Rászedjük a leszűrt levest és az erdei gombákat, majd ízlés szerint megszórjuk petrezselyemmel. Tálaláskor a levesbe tetszőleges tésztabetétet, vagy palacsintametéltet tehetünk.


Töltött gomba fóliában sütve 

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg nagyobb fejű gomba, 2 szál újhagyma, 4 dkg vaj, 30 dkg darált pulykasonka, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojás
Előkészítés: A gombákat megtisztítjuk, megmossuk. Kiválasztunk 16 szép kalapot, azt félretesszük. A többi gombát lereszeljük. A hagymát meghámozzuk, finomra összevágjuk.
Elkészítés: A hagymát megfuttatjuk a vajon, rátesszük a reszelt gombát, és 3-4 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a darált sonkát, és levesszük a tűzről. Kissé kihűtjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot és a tojást. A félretett kalapokat sózzuk, borsozzuk, és a felére elosztjuk a tölteléket. Befedjük az üres kalapokkal, kicsit összenyomkodjuk, majd egyesével fóliába bugyoláljuk. Parázsban (vagy sütőben) 10 perc alatt megsütjük. Amikor puha a gomba kivesszük, és ízlés szerint majonézzel körítve tálaljuk.


Bundás kelkáposzta sajtos gombaraguval 

Hozzávalók a kelkáposztához: kb. 1 kg kelkáposzta, 3 tojás, liszt, tej, só, olaj a sütéshez, ételízesítő
Hozzávalók a sajtos gombaraguhoz: 50 dkg csiperke gomba, kb. 10 dkg gouda sajt, 3 dl tejszín, 7-8 dkg vaj, a lisztszóráshoz 3-4 evőkanál liszt, ételízesítő, bors, só
Elkészítés (Bundás kelkáposzta):
1.) A kelkáposztát megmossuk, levágjuk a fonnyadt leveleit, és kb. 8 cikkelyre vágjuk. A torzsát csak megvékonyítjuk, mert ez tartja majd a sütés során össze a leveleket.
2.) Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. Beleteszünk 1 evőkanál sót és 1 mokkáskanál szódabikarbónát. Amikor a víz forr, beletesszük a kelkáposzta cikkelyeket. A lángot mérsékeljük, és a fazekat lefedjük. A kelkáposztákat 8-10 percig főzzük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük a kelkáposztákat, kicsit hűlni hagyjuk, majd mindkét oldalát megszórjuk egy kevés ételízesítővel és borssal.
3.) Ezalatt elkészítjük a palacsintatésztát. 3 tojást habverővel összekeverünk annyi liszttel és vízzel, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjunk. Beleteszünk 1 csapott evőkanál ételízesítőt.
4.) Egy nagyobb serpenyőben olajat melegítünk.
5.) A kelkáposzta cikkelyeket belemártjuk a palacsintatésztába, majd a forró olajban erős lángon mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Lecsepegtetjük, és papírtörlőre szedjük, majd forrón, a sajtos gombaraguval tálaljuk.
Elkészítés (sajtos gombaragu):
1.) Egy teflonban megolvasztjuk a vajat, és rátesszük a megmosott, felszeletelt gombát. Addig pároljuk, amíg elfő a leve.
2.) Megszórjuk 2-3 evőkanál liszttel, picit megpirítjuk, és a tejszín felével felengedjük. Habverővel megkeverjük, és hozzáadjuk a többi tejszínt is. (Ha esetleg nagyon sűrű lenne, kevés tejjel hígíthatjuk.)
3.) Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel, és visszatesszük a tűzre.
4.) A sajtot kisujjnyi rudakra vágjuk, és a gombás mártásba szórjuk. Addig melegítjük, amíg a sajtok épp egy picit meglágyulnak.


Karfiolos-gombás lecsó 

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg gomba, 30 dkg karfiol, 3 paprika, 2 paradicsom, 5 evőkanál olaj, 1/2 kávéskanál majoránna, 1/2 kávéskanál őrölt kömény, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csokor petrezselyem
Előkészítés: A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A karfiolt apró rózsákra szedjük, megmossuk és lecsepegtetjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a húsát vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és a húsát kis darabokra aprítjuk.
Elkészítés: Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát, és pár percig kevergetve pároljuk. Beletesszük a gombát, a karfiolt, a paradicsomot, megszórjuk majoránnával, köménnyel, sóval, borssal, pirospaprikával, és lazán összekeverjük. Lassú tűzön, lefedve kb. 15 percig pároljuk, majd levesszük a fedelét, megszórjuk a fokhagymával, összekeverjük, és néhány perc alatt elpárologtatjuk a levét. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk, megszórjuk vele az ételt, és forrón tálaljuk.


Sajttal sült gombás galuska  

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 20 dkg erdei csiperke (vagy tetszőleges más gomba), 40 dkg liszt, 2 db tojás, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vágott kakukkfű, 1 teáskanál vágott petrezselyem, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt
Előkészítés: Nagy lábosban vizet forralunk a galuskafőzéshez. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük.
Elkészítés: A lisztet simára keverjük a tojássokkal, egy csipet sóval és annyi vízzel, hogy galuska sűrűségű (nem túl folyékony) masszát kapjunk. A forró, sós vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük, lemossuk, lecsepegtetjük. Ha van rá lehetőség, lehet tenni a tésztába szárított, őrölt gombát is, hogy még ízletesebb legyen. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, rátesszük a gombát, és erős tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és az összevágott fűszerekkel is megszórjuk. Rövid ideig összepirítjuk, és a tűzről levéve összekeverjük a galuskával, meg a tejföllel. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy hőálló tálat, beletesszük a galuskát, megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőben pirosra sütjük. Amikor szép a teteje, kivesszük és tálaljuk. 
 
Fotó: Komáromi, Kerekes

Ezek is érdekelhetnek

Friss