Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szabi a pék elárulja: így nem reped ki a bejgli

default user icon
MME
December 12-én 19 órakor startol az Ide süss! ünnepi kiadása a Viasat3-on. A műsorvezetők ismét Ábel Anita és Sass Dani lesznek, a családias gasztroshow finomságait pedig Szabadfi Szabolcs és Szalai Dóri fogja értékelni. Szabi a pék arra a kérdésre is választ ad, hogy hogyan nem reped ki a karácsonyi bejgli.

A Viasat3 ünnepi köntösbe öltözött Ide süss! gasztroshow-ja számtalan izgalmat tartogat számunkra, hiszen a korábbi évadokkal ellentétben most olyan ismert emberek bizonyítják rátermettségüket, mint Barát Attila, Bay Éva, Horváth Sisa Anna, Józan Laci, Kabát Peti, Király Linda, Megyeri Csilla, Nagy Sanyi, Nyári Dia vagy Pumped Gabó.

Ha ti is kíváncsiak vagytok Szabadfi Szabolcs repedésmentes bejglijének a titkára vagy arra, hogy miként boldogulnak a sztárok a habzsákkal és a zsebsárkánnyal, akkor december 12-én 19 órakor nézzétek ti is az Ide süss! – Ünnepi kihívást. A műsor új évadában várható feladatok között egyébként helyet kapnak még a családi sütemények, házi szaloncukrok, ehető karácsonyfadíszek, az ajándékba adható bonbonok és a nemzetközi szezonális édességek is.

Íme néhány tipp Szabadfi Szabolcstól, hogy nem reped ki a bejgli: 

Mogyorós bejgli, ahogy Szabi a pék készíti

Hozzávalók:

A tésztához:
1 kg bl 55 liszt
3,2 dkg élesztő
10 dkg porcukor
4 db tojássárgája
30 dkg vaj
15 dkg zsír
3 dl tej
1 dkg só
A töltelékhez:
1 kg törökmogyoró
50 dkg cukor
5 dl víz
A kenéshez:
2 db tojás

 

Elkészítése:

A bejgli tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáöntjük a tejet, végül a tojássárgákat, és robotgéppel el kezdjük keverni. Közben adagonként adjuk hozzá a zsiradékot. 8 percen keresztül dagasztjuk. Ha kész, akkor 27 dkg-os darabokat vágunk belőle, lefóliázzuk, majd hűtőbe rakjuk minimum egy éjszakára.

A töltelékhez serpenyőben lepirítjuk a törökmogyorót, amíg illatozni nem kezd, majd a tűzről levéve a felét durvára, a másik felét finomra aprítjuk.A vízból és a cukorból sziripot főzünk, amit 120 fokig forralunk. Amint elérte a kellő hőfokot, beleöntjük a finomra őrölt mogyorót, majd 5 perc alatt készre főzzük.

A hűtőből kivett 27 dkg-os tésztákat kevés liszttel 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egyenletesen megtöltjük a mogyorós töltelékkel úgy, hogy a tészta aljától (amerre tekerjük) 2 cm helyet hagyunk, a többi szélétől pedig 1-1 cm-t hagyunk.

Szorosan feltekerjük a bejglit. 2 tojás felvert sárgájával bekenjünk, majd fél óráig kelesztjük. Ha megkelt, csak a fehérjével kenjük meg, és addig hagyjuk pihenni, amíg a tojás teljesen rászárad. Ez fogja adni a márványos repedezettségét.
165 fokra előmelegített sütőben kb. 32-35 percig sütjük.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss