Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+1 tipp a mennyei káposztás fogásokhoz

default user icon
MME
Káposztás tészta, kelkáposzta-főzelék, székelykáposzta, rakott kel. Mi a közös bennük? A fantasztikus káposzta, a magyar konyha népszerű és egészséges alapanyaga.

A káposztát már az ókori Görögországban és Rómában is ismerték és fogyasztották, igaz nem a manapság ismert formákban. Napjainkban a káposztafélék közül a fejes- és a vörös káposzta, a kínai kel, valamint a kelkáposzta a legnépszerűbbek.

Számos jótékony hatásuk miatt a káposztafélék az európai étkezésben fontos élelmiszernek számítanak. Nagy mennyiségben tartalmaznak ugyanis C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént, rostokat, valamint fitokemikáliák közül antioxidáns hatású flavonoidokat és glükozinolátokat. Magas vas- és kalciumtartalmuk mellett A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is található bennük. Hozzájárulnak ezáltal az immunrendszer optimális működéséhez, elengedhetetlen a szerepük a vérképzésben, támogatják a szem egészségét, valamint részük van a bőr, a csontok és a fogak védelmében.

Az egészségünkre gyakorolt számos pozitív hatásuk mellett a káposztafélék nagy előnye, hogy sokféleképpen, változatosan elkészíthetőek: leves, főétel, köret vagy akár desszert is készülhet belőlük. Káposztás tészta, kelkáposzta-főzelék, székelykáposzta, rakott kel, frankfurti leves vagy épp paradicsomos káposzta – mind olyan ételek, amelyek gyakran kerülnek a családok asztalára, és alapanyagukat a káposztafélék adják.  

1. tipp: fűszerezd köménnyel

A káposztát érdemes köménnyel fűszerezni, mert az íze nagyon jól passzol hozzá, és még az emésztést is segíti!

A káposztákat a fogyókúrázók is nagyon jól ismerik, hiszen alacsony kalóriatartalmuk miatt bátran fogyaszthatják. A káposztaleves egy közismert diétás módszer alapja is. A savanyúkáposzta nemcsak a diétázók számára tökéletes választás, magas vitamintartalma miatt mindenkinek megéri rendszeresen fogyasztani belőle, savanyúságként, köretként egyaránt.

2. Tipp: készíts belőle egyszerű köretet

Egyszerűen elkészíthető, egészséges köretet lehet készíteni savanyúkáposztából, ha enyhén olajozott, esetleg zsírozott tepsiben megsütjük. Fontos, hogy sózni nem szabad!

Ahogyan a legtöbb zöldség esetében, úgy a káposztaféléknél is igaz, hogy egészségmegőrző hatásuk érdekében javasolt nyersen is fogyasztani őket. Hogyan lehet a káposztát nyersen enni? Hát salátaként! A káposztasaláta a húsételek mellé akár önálló köretként, akár savanyúságként is nagyszerű.

3. Tipp: turbózd fel majonézzel

Ha a káposztasalátát nem szívesen eszik a gyerekek, érdemes kipróbálni a majonézes változatot, akár egy kis joghurttal könnyítve. Sőt, a színekkel is fel lehet dobni ezt a káposztasaláta fajtát: a fejes káposzta kombinálható vörös káposztával és sárgarépával is. Ez az egészséges finomság grill ételek, vagy akár hamburger mellé is kínálható.

A gyerekek nagy része általában nincs oda a káposztákért, de mindenképpen érdemes próbálkozni, és apró cseleket is be lehet vetni. Például a kelkáposzta-főzelékből ki kell venni néhány kocka krumplit, félretenni, majd a főzeléket összeturmixolni, és a végén visszatenni a burgonyakockákat. Készíthetünk a káposztából krémleveseket is, amelyeket pirított mandulával, tökmaggal megszórva tálalhatunk.

+1 Tipp: tálald izgalmasan

A gyerekeknek kínált ételeket érdemes kreatívan, játékosan elkészíteni, a színekkel játszva, mindenképp figyelve a látványra, a tálalásra!

Novemberben kezdődik a hagyományos káposztás ételek időszaka, amikor a megszokott káposztás fogások mellé jönnek a kicsit nehezebb őszies, télies ételek. A Márton-napi liba menü például elképzelhetetlen a különböző káposztás köretek nélkül: párolt káposzta, savanyúkáposzta, káposztás krumpli. Karácsonykor jön a töltött káposzta, szilveszterkor a korhelyleves, és az egész szezonban elérhető a disznótoros lilakáposztával.

Ha valaki azonban mégis egy könnyebb, egészségesebb káposztás fogásra vágyna, próbálja ki az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili receptjét, a rakott kelkáposztát bulgurral.

Rakott kelkáposzta bulgurral

6 adag (1 tepsi)

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 80 dkg sovány darálthús
  • 30 dkg bulgur (szárazon)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors, majoránna, pirospaprika ízlés szerint
  • 20 dkg tejföl (12%)
  • 15 dkg natúr joghurt

Elkészítése:

  1. A nyers kelkáposztát leveleire szedjük, és sós vízben 10-15 percig főzzük. Felaprítjuk a vöröshagymát, majd kevés olajon megdinszteljük. A vöröshagymához hozzáadjuk a darálthúst, a fűszerekkel ízesítjük, és készre pároljuk. Eközben a bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni (körülbelül 6 dl), ha már majdnem teljesen puha, ugyanúgy, mintha rizst készítenénk, lefedjük és hagyjuk fedő alatt párolódni még egy kicsit.
  2. Ha elkészültek az alapanyagok, akkor kiolajozunk egy tepsit, és a lecsepegtetett kelkáposztából rakjuk bele az első réteget. Ha nagyon vastag a kelkáposzta torzsája, kivághatjuk belőle. A következő réteg a bulgur lesz. A megfőtt bulgur felét a káposztára terítjük.
  3. Végül a darálthús következik, szintén felezzük meg az elkészült adagot. A húsréteget megkenjük a tejföl-joghurt keverékével – így sokat tudunk észrevétlenül „spórolni” a zsírtartalmon –, majd kezdjük elölről a rétegeket, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A sort a káposztalevéllel zárjuk, és a tetejét még egyszer kenjük meg a joghurtos tejföllel.
  4. Ezután sütőbe rakjuk, és körülbelül 30 percig sütjük, vagy amíg el nem kezd pirulni a teteje.

Az Európai Friss Csapat program nemcsak a káposztafélék, hanem minden zöldség és gyümölcs fogyasztását szeretné növelni, hogy a magyar lakosság elérje a WHO által ajánlott napi minimum 400 grammot, ami nagyon fontos lenne az egészségmegőrzés és a tudatos táplálkozás szempontjából. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss