Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől a titkos hozzávalótól lesz igazán puha a pitetészta

default user icon
MME
Bár a boltban kapható konyhakész pitetésztákból is süthetünk finom desszerteket, a mi jelmondatunk, hogy a házi mindig jobb! Pláne, ha ezt a titkos hozzávalós receptet készítjük!

A pitetésztánál kevés egyszerűbb süteménytészta létezik, de sok buktatója is van az elkészítésének. Most eláruljuk, mi az, amire mindenképpen figyelni kell az összeállításnál, és egy titkos hozzávalós tippet is adunk, amitől garantáltan könnyed és puha lesz a tészta.

Pitetészta 1 × 1

Csupán néhány hozzávalóra van szükség a pitetésztához: lisztre, cukorra, sóra, vajra és vízre. Ezek megfelelő arányából mennyei omlós tészta áll össze, ha egy-két dologra odafigyelünk. 

  • Liszt: A különféle lisztek közül válasszuk a süteménylisztet, mert alacsonyabb fehérjetartalmú, mint a hagyományos BL 55-ös liszt, ezért a tészta levegősebb, könnyedebb lesz.
  • Vaj: Akár valódi vajjal, akár növényi margarinnal dolgozunk, fontos, hogy hideg legyen ez az alapanyag. Ezért felhasználásig mindenképpen tartsuk behűtve. Érdemes előre felkockázni, hogy könnyebb legyen majd eldolgozni a liszttel.
  • Víz: Ahogy a vaj esetében, úgy itt is a hőmérsékleten van a hangsúly. A víz jéghideg legyen, és csak a legvégén, fokozatosan adagoljuk a többi hozzávalóhoz.
  • Eszközhasználat: Ha van rá lehetőségünk, a kezünk helyett dolgozzunk géppel, azért, hogy a hideg vaj és víz ne vegye át a kezünk melegét. A tésztát a géppel csak morzsásra dolgozzuk, azután borítsuk egy darab folpakra, és épp csak addig gyúrjuk, míg összeáll.

 

Titkos összetevő – a vodka

A víz egy részét vagy akár az egészét helyettesíthetjük hideg vodkával. A benne lévő etanol ugyanis megakadályozza, hogy a lisztben lévő glutén a vajhoz kötődjön, így a tészta állaga könnyedebb, lágyabb lesz. Az alkohol sütés közben elpárolog, így az ízt nem befolyásolja, és autóba is nyugodtan ülhetünk egy szelet sütemény után.

A hozzávalókon felül fontos lépés még a pihentetés. A fenti tippeket bemutató videóban az is jól látszik, hogy nemcsak a tésztagombócot kell pihentetni, hanem a sütőformába egyengetett pitealapot is.

 

 

A legjobb sós és édes pitereceptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss