Felforrósítjuk az olajat, majd ropogósra sütjük rajta a felkockázott bacont és a finomra vágott hagymát. Hozzákeverjük az őrölt paprikát, a zúzott fokhagymát, valamint a megmosott, lecsepegtetett rizst.
Kissé lepirítjuk, majd hozzáforgatjuk a paradicsomot, és felöntjük az alaplével. Felforraljuk , lefedjük, 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a kimagozott, feldarabolt paprikát, majd további 10 percig főzzük együtt. Néhányszor megkeverjük, hozzáforgatjuk a vegyes tengeri finomságokat, és az egészet 5 percig főzzük.
Ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk a ragut. (Akkor jó, ha a rizs éppen megpuhult, a ragu állaga pedig krémes és szaftos.) Forrón tálaljuk, durvára vágott petrezselyemmel és néhány gerezd citrommal kínáljuk.