Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hónapokig hiánycikk lesz egy fontos, helyettesítő készítmény nélküli gyógyszer

default user icon
MME
Egy fontos, sokak által használt pajzsmirigy-működését szabályozó gyógyszer került le a polcokról még decemberben, és úgy tűnik, a betegeknek még hetekig várni arra, hogy újra elérhető legyen.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közlése szerint, egy széles körben használt, pajzsmirigy-túlműködést szabályozó gyógyszer körüli anomália érhet véget - ám erre a betegeknek március közepéig várni kell.

 

A NNGYK tájékoztatása szerint a Propycil 50 mg tabletta 100 darabos kiszerelésének értékesítését a forgalomba hozatali engedély jogosultja hazánkban megszüntette, és a 100 darabos kiszerelés már nem is tér vissza - írta meg a 24.hu-ra hivatkozva az economix.hu. A hatóság azonban azt is közölte, hogy március közepétől, a forgalomba hozatali engedély jogosultja, 20 darabos kiszerelésben tervezi újra forgalmazni a gyógyszert.

A Propycil egy propiltiouracil nevű hatóanyagot tartalmaz, amelyet széles körben használnak a pajzsmirigy túlműködésének kezelésére, valamint a pajzsmirigy túlműködése miatt szükségessé váló pajzsmirigyműtét és radiojód-terápia előkészítésére. A nehézséget az okozza, hogy a tablettának nincsen helyettesítő készítménye, és ugyanilyen hatóanyagú készítményhez csak egyedi gyógyszerigényléssel, Hollandiából és Németországból juthatnak hozzá a betegek, amiek az átfutási ideje körübelül 4 hét.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss