Mindenkinek megvan a saját, jól bevált rizses hús receptje. Egyesek sertésből, míg mások inkább szárnyasból készítik, van aki zöldséget is tesz bele, míg más a jó paprikás és pörköltszaftos verzióra esküszik. Könnyű belátni, hogy a rizses hús szinte bárhogy elkészíthető, és egyszerűen lehet belőle laktató, tartalmas és több napra is elegendő ebéd.
A debreceni rizses hús sertéssel készül, de kerül bele egy kis debreceni kolbász is, hogy a húsimádók se panaszkodjanak. Tökéletes hó végi ebéd, ha már nincs ötleted, mit főzz a családnak és valami könnyen elkészíthető, gyors fogást keresel! Mutatjuk a Vidék íze magazin receptjét!
Így készül a debreceni rizses hús
Hozzávalók:
- 40 dkg sertéslapocka
- 3 db debreceni kolbászka
- 10 dkg húsos szalonna
- 35 dkg rizs
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 1 csapott ek. őrölt pirospaprika
- 1 kk. őrölt kömény
- 1 csipet őrölt babérlevél
- 1 csipet szárított majoránna
- 1 nagy pohár tejföl (kb. 4 dl)
- 4 dl zöldségalaplé
- 1 ek. zsír
- só
- bors
Elkészítés:
- Kockákra vágjuk a húsos szalonnát, és egy nagy serpenyőben kipirítjuk az egy evőkanál zsíron. Ha már megpirult, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és zsemleszínűre dinszteljük. Rátesszük a felszeletelt fokhagymát, a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, és együtt öt percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a keskeny csíkokra felvágott lapockát, és fehéredésig pirítjuk. Meghintjük az őrölt pirospaprikával, köménnyel, babérlevéllel, majoránnával, sózzuk és borsozzuk. Felöntjük az alaplével, öt percig főzzük. Rátesszük a félkarikákra felaprított debrecenit, és összeforraljuk.
- Átrakjuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a nyers rizst és a tejfölt, jól összekeverjük. Beleöntjük egy sütőbe is tehető serpenyőbe vagy egy tepsibe. A tetejére sütőpapírt terítünk, majd egy alufóliával lezárjuk. 170 fokos sütőben 40 percig sütjük.
- Levesszük a tetejéről a fóliát és a papírt, és tovább sütjük, míg a teteje meg nem pirul. Savanyúságot adunk mellé.
Borítókép: Vidék íze magazin