Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszer már visszahívták, most újra kivonják a forgalomból ezt a konyhai eszközt - ha ilyet vettél, ne használd, veszélyes!

default user icon
MME
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent tájékoztatás szerint visszahívták a forgalomból az Alpina 34 centiméteres húsforgató lapátot – rövid időn belül már másodszor.

A tájékoztatás szerint a visszahívás oka primer aromás aminok kioldódásának veszélye. A visszahívás a 2088796 és 2091979 tételszámú termékekre vonatkozik, csakúgy, mint a novemberi esetben.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják!

  • Termék neve:  Alpina® Húsforgató lapát, 34 cm
  • Probléma jellege: primer aromás aminok kioldódása
  • A termék eredete: Kína
  • Kép a termékről:
  • Tételszám: 2088796 és 2091979
  • Forgalmazó: Edco Magyarország Kft. (Budaörs)

Az érintett termékek a vásárlás helyére visszavihetők, a termékek árát visszatérítik. A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

Miért veszélyes?

A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint a primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják. Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, pl. papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is. A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály a karcinogén hatás kapcsán.

(Borítókép: illusztráció, Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss