Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Rangsoroltuk a pulykamell sonkákat - nézd meg melyiket érdemes megvenni!

Sonka. A legtöbb ember nyálelválasztása azonnal beindul e szó hallatán. Szinte minden nemzetnek megvan a saját „sonkaporfoliója”, ami természetesen mindig a legfinomabb a világon. Legyen szó serrano, pármai, ardenneki, yorki, vagy éppen huelvai sonkáról, az biztos, hogy a legfinomabb a magyar! Na, de melyik a legfinomabb?

Ezen a remek gondolaton felpörögve kezdtük el túrni a boltok polcait, hogy megtaláljuk a legjobb fóliás sonkát, mégpedig azt, amelyik pulykamellből készül. Mivel sonkát szinte bármiből lehet készíteni, így nem akadály a szárnyas húsok alkalmazása sem.

A tesztre 11 különböző példányt fogtunk be, amiknél illatot, ízvilágot és állagot vizsgáltunk, s ezek alapján állapítottuk meg a sorrendet. Főként natúr verziókat választottunk, de becsúszott olyan is, ami kicsit paprikásabb, vagy éppen füstösebb, mint az átlag.

ÉTTEREMAJÁNLÓK ÉS TESZTEK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 
TESCO

Bontás után a gázokat ellegyezve sem érezzük azt az átütő pulykahús aromát, inkább illatra a semleges jelzőt mondanánk rá. Az egyes szeletek egészen vékonyak, viszont felületükön egy nyálkásabb filmréteg van, ami miatt csúszóssá avanzsálódnak. Ízre sem produkál sokat, picit érezni, hogy pulykamellről van elvileg szó, de egyáltalán nem meggyőző.

Adatok: 100 gramm, pulykamell 68%, 231 Ft

EFEF - ALDI

Felnyitás után egy határozottabb húsos illatot kapunk, ami akkor is érvényes, ha már bátorkodunk beleharapni a sonkaszeletbe. Ízre egészen jó, viszont sokkal szárazabb, de nem szabad elfelejteni, hogy a pulykáé bizony nem a legszaftosabb hús a Földön.

Adatok: 150 gramm, pulykahús 90%, 449 Ft>>>

ITT A NAGY SZILVESZTERI VIRSLITESZT: EGY SAJÁT MÁRKÁS BÉCSI VITTE EL A PÁLMÁT!>>> 
KOMÉTA ITALIA

A csomagolás már önmagában biztatja a gyanútlan vásárlót, mivel ez már erősen tendál a prémium kategória irányába. Kibontás után egy intenzív, füstös aroma csapja meg orrunkat, ami azonnal kóstolásra buzdít bennünket. A szeletek egészen vastagok, nagyjából az átlagos dupláját teszik ki. A hús tökéletes, és hiába a kicsit alacsonyabb hústartalom, ez is a kifejezetten száraz kategóriába sorolható, semmilyen nyálkás képződmény nincsen a felszínén.

Adatok: 100 gramm, pulykamellhús 81%, 389 Ft

SPAR

A mágikus zöld csomagolás újra lecsap. A Spar saját terméke illatra nem varázsolja el áldozatát, inkább megrémiszti. Abban az esetben, ha ezen túljutunk, akkor egy meglepően jó állagú sonkát kapunk, amihez egy tökéletes szeletvastagság társul. Sajnos felületén ennek is van egy réteg, ami annyira nem finom. A húsélmény visszafogott, kár érte.

Adatok: 100 gramm, pulykahús 68%, 219 Ft

HOLTVERSENY AZ ELSŐ HELYEN: TESZTELTÜK A MAGYAROS VAJKRÉMEKET >>> 
ALPI

A feltörő aromák alapján minden jogunk megvan a bizakodásra. Színtiszta húsillat árad belőle, aminek hátterében egy nagyon kevéske füstösséget lehet felfedezni. A szeletek extra vékonyak, szinte egy erősebb fújással el lehet szakítani. Ízre marad a húsos lendület, ami pont tökéletes. A felülete ennek is kicsit síkos, de ízét ez nem befolyásolja semennyire sem.

Adatok: 100 gramm, pulykamell 71%, 299 Ft

SPAR PAPRIKÁS

Kicsit kilóg a nagy alapkoncepcióból, mert ott van a kérgén a paprikás tuning. Ez viszont olyan, mintha szénásszekérre festenénk lángnyelveket, mivel a paprikás irányból az ég adta világon semmit nem érezni. Se a kérgén, se a húsban - sehol. A szeletek vékonykák, viszont a paprikás íz hiányától eltekintve egészen finomak. Érezhetően pulykahúsról van szó, ami nem száraz, kicsit „nyálkás”.

Adatok: 90 gramm, pulykahús 68%, 269 Ft

CSEMEGESZALÁMI-TESZT: AZ OLCSÓ IS LEHET FINOM! >>> 
BARONI - LIDL

A trendet nem követni kell, hanem diktálni! - akár ez is lehetne a Baroni szlogenje, mivel a kör formát elvetve, ő inkább a szögletes mintát érzi magáénak. A szeletek meglepően vastagok, melyeket, ha közelről illatozunk, akkor inkább egy gépsonka jelenik meg fejünkben nem pedig pulykamell sonka. Kóstolva sem változik a helyzet, kicsit olyan, mintha mezőnyt tévesztett volna.

Adatok: 100 gramm, pulykamellhús 78%, 199 Ft

DULANO - LIDL

Kakukktojás nélkül nem lenne teljes a teszt, ezért is kerülhetett be a Dulano, ami nem sonka fedőnévvel található a polcokon, hanem mint pulykamell szeletek. Illata alapján semmit nem tudni róla, mindenképpen kóstolni kell. Van egy picit füstös, enyhén sós íze a húsnak. A pulykamell élmény tökéletes, tisztán kapjuk mindenfajta mellékíztől mentesen. A szeletek veszettül szárazak, de talán pont ezért találták fel a sört, hogy elhárítsuk ezt a problémát. Összességében egy igen finom csemegéről van szó.

Adatok: 125 gramm, pulykahús 96%, 499 Ft

A NAGY KENŐMÁJASTESZT! TIZENNÉGYBŐL NÉGY VOLT OLYAN, MINT A HÁZI >>> 
PONNATH - ALDI

Royal. Ez is kicsit kiemeli a mezőnyből, de szerencsére csakis pozitív irányban. Az illatán érezni már, hogy nem átlagos sonkáról van szó. Füstösség és egy halovány paprikás vonal is érezhető benne. A szeletek kicsi átmérővel bírnak, viszont vastagságuk átlag feletti. A húsos ízélmény hiba nélküli, főleg, hogy kérgénél egy erősebb paprikás íz is beköszön.

Adatok: 125 gramm, pulykamell 95%, 499 Ft

SÁGA

Vidám csomagolása már fél siker. Felnyitás során olyan erős, füstös illatfelhő robban ki belőle, hogy a szomszédnak szólni kell, nehogy tűzoltókat hívjon. Kóstolásnál kerekedik ki csak igazán az ember szeme, mivel az első szó, ami bevillan, a virsli. Semmi sonkára hajazó ízélmény, ez olyan, mint egy Füstli, csak „átcsomagolva”. Felszíne extrán síkos, nem a legjobb tapintású egyed a mezőnyben, az is biztos.

Adatok: 80 gramm, pulykamellhús 77%, 295 Ft

SAJTIMÁDÓK FIGYELEM, ITT A NAGY SZELETELT TRAPPISTATESZT! >>> 
KARÁT

A Pennyben zsákmányolt Karát. Csomagolásán különleges ízvilág jelzővel hirdeti magát, ami igaz is, ha a semmilyent lehet így nevezni. Meglepő módon semmi íze nincsen a sonkának, semmi füstösség vagy hasonló. Állagra jó, picit nedvesebb, de bőven az elfogadható határon belül. Hiányzik belőle egy íz, ami irányt adna neki, ez így nagyon veszett lélek.

Adatok:100 gramm, pulykamellhús 78%, 199 Ft

ÍTÉLET

Nem feltétlen garancia a minőségre és a tökéletességre a magas hústartalom, de sokszor azért segít dönteni. A versenyt egyértelműen a Kométa kicsit spéci sonkája nyerte, melynek illata és íze is tökéletes. Az ezüstöt a Ponnath érdemelte, ami a paprikás hátszelének köszönhető leginkább. Az Alpi csípte meg a bronzot, ami pont alacsonyabb hústartalommal bír, mégis nagyon jól szerepelt.

A nem ajánlott kategóriába a Tesco és a Karát került, melyek közül egyértelműen az előbbi a veszélyesebb vegyi fegyver. A váratlan meglepetés különdíjat a Sága kapta, ami olyan mintha egy pulykavirslit lapítottak volna szét úthengerrel.

1. Kométa

2. Ponnath

3. Alpi

4. Dulano

5. Spar Paprikás

6. Efef

7. Sága

8. Baroni

9. Spar

10. Karát

11. Tesco

MÉG TÖBB TESZT A MIT ETTEM MA CSAPATÁTÓL -ITT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss