Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtimádók figyelem, itt a nagy szeletelt trappistateszt!

A "tyúk vagy a tojás volt előbb" kérdéshez hasonlóan a "szeletelt vagy darabolt sajt a jobb" kérdést is talán az eldönthetetlen kategóriába kell sorolni. Ezen felbuzdulva fogtuk a mágikus kosarunkat és elkezdtük sajtokkal megtölteni. Mi magunk a szeleteltre esküszünk, így ezeket vadásztuk.

Mivel a magyar sajtforgalom 70%-át a trappisták teszik ki, ezért nem igazán volt kérdés azt illetően, hogy milyen fajtát is boncoljunk ezúttal vágódeszkánkon. Ahogy a legtöbb sajt, ez is Franciaországban kezdte meg pályafutását, a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először. Kis hazánkban elvileg a XIX. században jelent meg, és azóta töretlenül hódít.

NAGY TESZTEK ÉS ÉTTEREMKRITIKÁK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 

A trappista a félkemény sajtok közé tartozik, enyhén savanykás és sós ízeket idézhet. Tehéntejből készül és az élelmiszerkönyv leírása alapján szárazanyag-tartalmának legalább 56%-nak kell lennie.

Hajdú – Trappista

A csomagolása nincsen túlmisztifikálva, egy zöldes dimbes-dombos mezőn egy anyátlan tehén kukucskál. Rajta szeleteltsajt-illusztráció, amihez csatlakozik némi paradicsom és dió. A leírásból megtudni, hogy a Bábel Sajt Kft. gyártja. Fedőfóliája játszi könnyedséggel nyitható, különösebb erőkifejtést nem igényel az eltávolítása. Illatra halovány savanyúság érződik belőle, de mellé a jellegzetes trappista hatás is becsatlakozik. Kóstolásnál is marad a savanykás irány, viszont sósságról egy pillanatig sem beszélhetünk. A szeletvastagság ideális, bármelyik szendvicsben helytállna.

TESZT! VAN OLYAN SAJÁT MÁRKÁS KEKSZ, AMI JOBB, MINT AZ OREO? >>> 
Tolle

A kékes színvilág, ami a legtöbb trappista csomagolására jellemző, itt is megtalálható. Az elején szembetaláljuk magunkat egy salátaágy mellé fektetett sajtcunamival és nagyjából ezzel ki is végeztük a csomagolásról megemlíthető részt. A Tolnatej Zrt. gyártja, de ezt talán mindenki fejből vágja már. A szlogenjük (a világ finomabb tőle) emberek ezreit kergetette az őrületbe. Zokszó nélkül nyílik, de ahogy meglátjuk magát a sajtot, látszik, hogy ez bizony sokkal fakóbb, mint a Hajdú, szinte albínónak számít. Illatra itt is megvan a savanykás irány, ami kóstolásnál egy picit visszább vesz a lendületből. Állagra keményebb, pedig a szeletvastagság nem lóg ki a mezőnyből, mondhatni teljesen átlagos.

Czifra

Letisztult csomagolás pár jellegzetes magyar motívummal. Kis áttetsző ablakán keresztül betekintést enged a szeletekre is. Egy fadeszkás mintatálalást kapunk mellé, ami szokás szerint az alapzöldségek mindegyikét tartalmazza. A Bábel Sajt Kft. termékével van ismét dolgunk. Kibontásához minimális erőkifejtés szükséges, de izomláztól azért ne rettegjünk. Maga a sajt színre rendben és még pár lyukat is látunk a szeleteken. Illatra egészen karakteres. Trappistához képest meglehetősen intenzív élményben részesít minket. Kóstolásnál megmarad a jellegzetes és kifejezetten erős savanykás ízvilág. Állagra igazi félkemény iskolapélda, egészen rendben van a Czifra érlelés.

A PÖTTYÖS AZ ETALON? ITT A NAGY TÚRÓ RUDI TESZT! >>> 
Milfina

El is érkeztünk az egyedüliként az ALDI-ban fellelhető Milfina termékcsaládhoz. Az egész csomagolást itt is a kék szín uralja, és ők is arra esküsznek, hogy kell némi betekintést engedni a vásárlóknak, hogy meghozzák a kedvet. Ezen kívül a szokásos zöldségek sereglettek a képre, némi salátalevél és az elmaradhatatlan paradicsom. A csomagolás hátulján dombornyomott márkafeliratot is kapunk. A bontás nem olyan könnyed, főleg a szélekre jutott ragasztó gazdagon. Egyébként a Tolnatej Zrt. készíti az áruházláncnak. Színre ez is a fakóbb/fehérebb vonalat erősíti. Ízlelés után megállapíthatjuk, hogy kevésbé karakteres, enyhe savanykás íz kíséri.

SPAR

Nem győzzük kapkodni a fejünket, ugyanis két hét alatt ez már a második alkalom, hogy elhajították a szokásos rettenet zöld „dizájnt”. Le vagyunk nyűgözve, csak így tovább! A csomagolás színét a világoskék uralja, első blikkre talán azt is gondolhatnánk, hogy ez egy light változat, de ez csak az érzékek és az élettapasztalat okozta berögződés miatt lehet. A nyitósarok alig észrevehetően van jelölve, cserébe, ha megtaláltuk, úgy válik el a fólia a műanyagtól, mintha a gyárban valaki rájárt volna a ragasztókészletekre. Hozza a megszokott Tolnatej Zrt. színt, mert hogy ez is Szekszárdon készült bizony. Egy fokkal mintha puhább lenne, és talán egy gondolatnyival sósabb is. Mindenféle sallang, extra nélkül hozza a szekszárdi sztenderdet.

TESZT! MELYIK BOLTBAN ÉRDEMES FÁNKOT VENNI, HA NEM AKARSZ SÜTNI? >>> 
Mizo

Egyértelműen az árral szemben úszik a termék, ugyanis a trappista sajtokra jellemző kékes színvilágot elhagyva itt a piros uralkodik. Extra közeli tálalási javaslatot kapunk az elején, menetrend szerint salátával és paradicsommal ékesítve. Nyitását csak akkor kockáztassuk, ha nincs a közelben nagyi kristályos pohara, mert ha egyszer sikerül elindítani a műveletet, akkora lendületet kap a kezünk, hogy a fólia szét is szakad a széleken. Az illatán is érződik, hogy végre egy kicsit más termékkel van dolgunk, megvan itt is az enyhén savanykás illat, de mellé érezni rajta a tejet is. Kóstolás után is megmarad a mássága, sokkal karakteresebb az eddigi versenyzőknél, már-már fanyar, és egy „igazi” sajt ízét idézi meg. Az eddigiekhez képest picivel szárazabb.

CBA

Meglepve csodáltuk a csomagolást. A dizájn nem a megszokott filléres, semmilyen szintet üti meg, hanem egy sokkal modernebb irányt képvisel. A kék árnyalat dominanciáját helyenként a piros töri meg, egészen ízléses. Gazdagon ajánlják a paradicsomot, amit szerintük minden szelet sajt mellé társítani kell. A Bábel Sajt Kft. termékéhez van ismét szerencsénk. A csomagolás nyitásnál csúfosan beszakadt, széleinél extra adag ragasztó lehetett, amihez egy vékony fóliaréteg párosult, ez vezetett egyenesen a tragédiához. Illatra megvan a savanykás hatás, de kóstolásnál egészen más ízek érkeztek, mint amit eddig tapasztaltunk. Édesebb, már-már az ementálira hasonlít, egészen érdekes élmény. Állagra puha és érezhetően zsírosabb is.

GYORS KAJA AZ AUTOMATÁBÓL: TESZTELTÜK A CSOMAGOLT CSOKIS CROISSANT-OKAT >>>> 
SPAR - Cheeseland

Együttesen ünnepelt a skandináv térség, amikor napvilágot látott ennek a sajtnak az extra durva és egyedi csomagolása. Tökéletesen semmi, de tényleg, ennél nincsen lejjebb. Hungarocell tálca és rajta a szeletelt sajt, amit vadul szorít egy fóliás tekerés. Se nyitófül, se illusztráció, csakis a nyers valóság. Cheeseland, mindössze ennyi extra infónk van, de hogy ki és hol gyártja, azt teljes rejtély fedi. A szeletek láthatóan vastagabbak, mint bármelyik másik versenytárs esetében. A csomagolást kihámozva megüti orrunkat egy jellegzetes ömlesztettsajt-illat. Kóstolásnál a vastag szeletek előszeretettel nyikorognak fogaink alatt. Ízre inkább hasonlít vajkrémre, mint sajtra.

Update

A másik versenyző, mely szakít a kékes gondolattal. A dietetikusok újdonsült kedvence, Norbi szállítja hozzánk a zöldes csomagolásba bújtatott update sajtot. A dizájn nem a legeredményesebb, mert ha nem közelről vizslatjuk, akkor tökéletesen láthatatlanok a sajtszeletek és csak a zöldségköret látszik az egészen. Sole-Mizo termék mellesleg. Az adatlapját viszonyítva a többihez kiderül, hogy szinte semmilyen „update” élményről nem beszélhetünk, mivel tökéletesen beleillik tápanyagtartalmát illetően egy hagyományos trappista családba. Könnyen kibontható, szóval nem helyettesíti a legújabb Réka DVD-t sem. Formára kicsit kerekebb, mint a többi, ami lehet akár tökéletesen véletlen is. Illatra megvan a jellegzetes trappista-hatás, kifejezetten hasonlít az alap Mizo Trappista sajtra. Kóstolásnál is marad az íz, amihez társul egy egészen puha állag picit szárazabb kivitelben.

A NAGY MÁLNASZÖRP-TESZT: A MINŐSÉGÉRT BIZONY FIZETNI KELL! >>> 
Tesco - zsírszegény

Nem szándékosan utaztunk a kakukktojás megszerzésére, egyszerűen csak nem sikerült megtalálni a normál változatot belőle. Már a világoskék alapszín is a light életérzést sugallja, melyen két darab paradicsom próbálja lenyomni a sajtszeleteket, nem sok sikerrel, ugyanis azok ellenállnak a gravitáció mellett még ennek is. A leírás alapján a gyártó kilétét nem sikerült felfedni, mélyen hallgatnak róla. Szakavatott szemünknek köszönhetjük mindössze, hogy sikerült megállapatíni, ki is csinálja. Ugyanis a csomagolás hátulján, a már ismert Tolle dombornyomásos felirat tárul elénk. Azaz itt is a három nagy mogul egyikével van dolgunk. Könnyen bontható, viszont ami meglepő, hogy átlátszó hatású a sajt, pedig nem vékonyabb a társainál. Vad ízek egyébként messze nem jellemzik, szárazabb, és az igazi fogak között nyikorgós fajta.

Bluedino

Azaz nem más, mint egy kék dinoszaurusz, melyet egyenesen a LIDL polcairól tudunk a hűtőnkbe pakolni. A csomagolás laposabb, szélesebb, valahogy teltebb az egész. Egyébként ezt a terméket is a Bábel Sajt Kft. jegyzi. Vajon tudnak még meglepetést okozni? Nagyon visszafogott a dizájn, alig van rajta valamilyen látnivaló, de legalább a színvilág harmóniát sugároz. Némi rukkola, egy kis sajt és szinte ennyi. Lehelettel nyitható, olyan könnyen válik el egymástól fólia és műanyag párosa. Szép nagy szeleteket kapunk a csomagban. Ízpróba után kiderül, hogy kellemesen puha, és hozza a savanykás, némileg fanyarkás ízeket. Állagra egészen puha, könnyedén téphető.

MEGINT EGY SAJÁTMÁRKÁS VITTE EL A PÁLMÁT - ITT A NAGY SÓSCHIPS-TESZT! >>> 
Coop

A csomagolástól és a dizájntól azt várná az ember, hogy bármelyik pillanatban felcsendülhet a Szomszédok főcímdala, annyira minimál, és retro hangulatot áraszt az egész. Persze nézőpont kérdése, lehet ezt formabontóan modernnek is nevezni, melyet a jelenkor még nem ért. A Sole-Mizo gyárában látta meg a napvilágot, és a csomagolás lefejtéséhez itt is némileg edzettebbnek kell lennünk, de ezúttal nem szakadt be a fólia széle. Illatra semmi újat nem tud hozni, ugyanazok a karakteres vonások jellemzik, egy gondolattal keményebb állag mellett. Ezt leszámítva nem lehet igazán különbséget tenni az „eredeti” és e között.

Ítélet

12 versenyző állt rajthoz, viszont leginkább úgy érdemes tekinteni a mezőnyre, mintha négy fő indult volna valójában. A Tolnatej Zrt., BábelSajt Kft., illetve a Sole-Mizo, egyedüli névtelen harcosként a SPAR-ban talált kifejezetten puritán csomagolású sajt indult, melynek kiléte a mai napig tisztázatlan.

Mindegyiknek megvan a sajátos, karakteres, jellegzetes ízvilága és állaga. A Tolnatej-féle termékek rendszerint ízre szolidabbak, színre pedig világosabb kasztba tartoznak. Állaguk egy fikarcnyival az átlagos keménység felett van.

A Sole-Mizo gyártotta termékek ízre kifejezetten karakteresek. Állagra egy picivel szárazabbak, amiből kifolyólag keményebbnek is tűnnek.

Bábel Sajt Kft. közreműködésével prezentált termékek illatra közepesen hozzák a savanykás hatást, amihez egy puhább állag párosul.

A negyedik versenyző, a névtelen SPAR-os csoda, egészen harmatos eredménnyel zárt, ízre meglehetősen távolról kerüli a trappistára vonatkozó jellegzetes jegyeket. Cserébe viszont vaskos és nagy szeleteket kapunk, mely díszítés során lehet leginkább hasznos, ízélmény miatt inkább ne tegyük kosarunkba.

Ezek is érdekelhetnek

Friss