Mogyorós-lekváros kosárkák

MME MME
120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 25 dkg sütő margarin
  • 50 dkg finom liszt (a fele Graham- liszt is lehet)
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 6 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • A nyújtáshoz:
  • finom liszt
  • A formák kikenéséhez:
  • 2-3 dkg sütő margarin
  • A töltelékhez:
  • 6 darab tojásfehérje
  • 30 dkg kristálycukor (barna cukor is lehet)
  • 30 dkg darált mogyoró (dió vagy mandula is lehet)
  • 15-20 dkg lekvár

Elkészítés

1.

A tésztához a lisztet a margarinnal és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojások sárgájával és a tejföllel összedolgozzuk. Lisztezett gyúrólapon hosszúkás hengerré formáljuk, azután 6 egyenlő darabra vágjuk.

2.

Ezeket egyenként 3-4 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk, 9 részre szabjuk. A kis kosár formákat margarinnal kikenjük, majd a tésztával kibéleljük.

3.

A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén a cukrot apránként hozzáadjuk, végül a mogyorót is beleforgatjuk.

4.

A kis tésztakosarak mindegyikébe 1-1 mokkáskanálnyi lekvárt töltünk, és erre halmozzuk a mogyoróhabot - kb.1 evőkanálnyit kosaranként.

5.

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165) 12-15 percig sütjük. Nagyon finom és sokáig eláll.

Megjegyzés

Jó tanács: ha nem tudjuk egyszerre megsütni a kosarakat - például mert nincs elegendő formánk - akkor sincs baj, legfeljebb tovább tart. A tésztából mindig csak egyet nyújtsunk ki, és vágjunk fel, a többit letakarva a gyúrólapon hagyhatjuk. A tölteléket pedig tegyük hűtőszekrénybe, és csak akkor vegyük ki, amikor épp kell. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss