Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a 4 zöldség garantáltan ontja a termést, ha így ülteted el tavasszal

default user icon
MME
Az otthon termesztett zöldség mindig finomabb, mint a bolti, a kertészkedés pedig remek hobbi: kikapcsol, enyhíti a stresszt, és fitten tart bennünket. Még javában benne vagyunk a télben, de a hobbikertészek máris kézbe vehetik a ceruzát, papírt; hiszen az átgondolt tervezés a bő termés titka!

Szerencsére a saját kertben termesztett zöldségek választéka óriási. Ezek közül a legtöbb fajta akár virágcserépben vagy egy faládában is termeszthető, és akár a konyhaablakban vagy az erkélyen is szépen fejlődnek. Nem kell hozzájuk más, csak föld, víz és némi gondoskodás. Nem mindegy azonban, hogy mi, hova kerül.

Kezdjünk először kicsiben

A kertészkedés időigényes, és nagyon munkás dolog, főleg, ha nagy a kertünk. Kezdőként mindenképpen érdemes kisebb területen kezdeni a termesztést, hiszen folyamatos frusztrációt okozhat, hogy mennyi dolog vár ránk egy nagyobb kertben. Ráadásul, egy kis méretű kert tökéletes arra, hogy a kertészkedés alapjait elsajátítsuk, mielőtt még sok időt, pénzt és energiát fektetnénk bele.

Gondoskodjunk a megfelelő elhelyezésről

Mielőtt fejest ugranánk a kertészkedésbe és betakarítanánk első saját terméseinket, felmerül az elhelyezés kérdése. A legtöbb zöldségfajta a napos helyeket kedveli. Nem kell feltétlenül tűző napra tenni őket, van, amelyiknek a félárnyékos hely is tökéletesen megfelelő, amennyiben az ágyás napi négy-öt óra napot kap. Az erkélyen a délkeleti-délnyugati tájolás a legoptimálisabb.

Tartsuk be a vetésforgót

Ha előző évben már volt konyhakertünk, figyeljünk arra, hogy vannak zöldségek, amiket egymás után nem tanácsos ültetni, mert kevésbé fejlődnek, és a termés is satnya lesz. Ez a tápanyagellátás és a kórokozók, kártevők talajban való felszaporodása miatt is fontos. Például ha két éven át folyamatosan hagymaféléket ültetünk egy ágyásba, rengeteg gondunk lesz a hagymaléggyel.

Kezdő kertészek, figyelem! Ezekkel a zöldségekkel nem hibázhatunk!

Cukkini

A cukkini a tökfélék közé tartozik, és könnyen gondozható. A növény ugyanakkor terjedelmesre megnő, így nem árt, ha némi helyet biztosítunk számára. Cserébe azonban már egy növény is több termést is hoz.

Újhagyma

A kezdőknek a legjobb választás az újhagyma termesztés. Ehhez nem kell mást tenni, mint beszerezni egy kisebb zacskó dughagymát (kb. 30-50 dkg), és beledugdosni a talajba a vékony, csúcsos végével felfelé, hogy a talajból éppen csak kilátsszon a csúcsa, és persze bőven meglocsolni a beültetés után. Amint a talaj a tél után, esetleg március végén egy kissé felmelegszik, beültethetjük a dughagymákat a földbe.

Borsó

A borsó gondozása egyszerű, tápanyagigénye alacsony. Ha földjét művelés előtt komposzttal gazdagítjuk, további műtrágyára nincs szükség. A borsó fajtájától függően akár 2m magasra is megnő, ezért érdemes támrendszerrel megtámogatni a fejlődését, amivel javíthatjuk a borsó termesztésének hatékonyságát és a terméshozamot.

Paradicsom

A paradicsom szinte magától nő. Ügyeljünk arra, hogy öntözésnél a leveleket ne érje víz, mert az is kedvez a gombás betegségek terjedésének. A talaj legyen egyenletesen nedves, különben a paradicsomok berepednek.

Ezek is érdekelhetnek

Friss