Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos guba vaníliasodóval és sült almával

45 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kiflit kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, majd egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Behelyezzük a sütőbe és pár perc alatt világos színűre pirítjuk.
  2. A mákot ledaráljuk, összekeverjük a vaníliás cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.
  3. A tejet felmelegítjük, és pár pillanatra belemerítjük az elősütött kiflikarikák felét. Egy sütőformát vastagon kikenünk vajjal, majd letesszük egy sorba az áztatott kiflikarikákat, megszórjuk a mákos keverék felével, majd befedjük a maradék, szintén meleg tejben megáztatott kiflikarikával, és megszórjuk a maradék mákkal.
  4. Az öntethez simára keverjük a tojássárgákat a mézzel, a vanília-aromával, a tejszínnel és a vaníliás pudingporral, majd óvatosan ráöntjük a formában lévő mákos kifli tetejére. Előmelegített sütőbe tesszük és közepes hőmérsékleten 20-25 percig sütjük.
  5. Az alma csumáját eltávolítjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  6. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, egymás mellé helyezzük az almaszeleteket és ecset segítségével lekenjük a szeleteket mézzel. Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes hőmérsékleten szép pirosra sütjük.
  7. A sütőből kivéve, a sült almaszeleteket az elkészült mákos guba tetejére helyezzük.
  8. A sodóhoz a tojássárgákat simára keverjük a vanília-aromával, ízlés szerinti cukorral, a pudingporral és egy kevés tejjel. A maradék tejet feltesszük melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett belecsorgatjuk a tojásos-cukros keveréket. Kevergetve főzzük pár percig, hogy a sodó kellően besűrűsödjön. Ezután levesszük a tűzről, és tálalásig melegen tartjuk.

MÉG TÖBB MÁKOS RECEPT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss