Mákos briós vaníliapudinggal

90 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • élesztő
  • tej
  • porcukor
  • liszt
  • vaj
  • citrom
  • darált mák
  • tojás
  • tej
  • vaníliaaroma
  • citrom
  • tojás
  • citromlikőr
  • cukor
  • vaj

Elkészítés

 

1.

Keverjük csomómentesre az élesztőt kb. 1/2 dl langyos tejben 1 csipet porcukorral. Adjunk hozzá 1 ek lisztet, és dolgozzuk tejföl sűrűségűre. Hintsük meg további 1 ek liszttel, és pihentessük 10–15 percig. Adjuk hozzá a megmaradt tejet, cukrot és lisztet, a vajat, a citrom lereszelt héját és a mákot. Dolgozzuk össze a tésztát, dagasszuk meg, majd 40 perc alatt kelesszük duplájára.

2.

A briós formázásához gömbölyítsünk ki 5 dkg-os labdákat a tésztából, és tekerjük fel briósformára. Helyezzük sütőlemezre, kenjük át a tojás felével, és hagyjuk pihenni további 30 percet. Ismételten kenjük át a tojással, és toljuk 180 fokos sütőbe 15–20 percre.

3.

A pudinghoz főzzük kis lángon a tejszínt a vaníliával és a citrom lereszelt héjával. Amikor gyöngyözni kezd, húzzuk le a tűzről, és 5 percre fedjük le. Közben a tojásokat keverjük ki a likőrrel és a cukorral, majd csurgassuk hozzá a langyos tejszínhez.

4.

Töltsük kivajazott formákba, és ültessünk bele 1-1 brióst. Hagyjuk állni 30 percig. A formákat helyezzük egy mélyebb tepsibe. Öntsünk köré forralt vizet a tepsi feléig. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 40–45 percre. Ez alatt a puding besűrűsödik, és a briós aranybarna színt kap.

Ezek is érdekelhetnek

Friss