Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a fűszeres lazac Batthyány rizzsel, elárulja a család a titkot!

default user icon
MME
A nyári vacsorák sztárja a könnyen elkészíthető, jól ízesíthető, sokak által kedvelt lazac. Ez nem is meglepő, hiszen a lazac az egyik legnépszerűbb hal a világon, s nem csak ízével hódít, hanem kifejezetten egészséges is. A Batthyány család most egy fűszeres, sült lazacot mutat, és azt is elárulja, hogyan készül az eredeti Batthyány rizs.

A konyhánkba érkező lazacot leggyakrabban azon nyomban felhasználjuk, legkedveltebb a roston sült vagy grillezett lazac. A lazac önmagában, kevés fűszerrel is tökéletes, de ha van időnk, érdemes bepácolni a sütés előtt, és a pác ízeivel harmonizáló öntetet is készíthetünk a halhoz.

Bekenhetjük a halszeleteket pestóval, készíthetünk hozzá citromos, kapros marinádot, vagy ízesíthetjük fokhagymával, kakukkfűvel, bazsalikommal, de készíthetünk szójaszószos, mézes, gyömbéres pácot is.

Legkönnyebben a filével tudunk dolgozni. Ha lehetőségünk nyílik rá: a filé kiválasztásánál figyeljünk, hogy a hal melyik részéből adják az általunk kért mennyiséget, s szóljunk, hogy inkább a közepe tájáról kérnénk, mint a farka közeléből. A halnak ugyanis ez a része sokat dolgozik, így kötöttebb, keményebb, a közepe táján viszont sokkal omlósabb a húsa. A halat felhasználás előtt mindig mossuk meg, majd töröljük szárazra.

A lazacot nyugodtan süthetjük a bőrével együtt. Érdemes a bőrös oldalán elkezdeni sütni, s mikor már látszik a húson, hogy majdnem teljes egészében „átpárolódott”, akkor fordítsunk rajta egyet. Ilyenkor a bőre is könnyebben lejön és a hal is egyben marad. Arra azonban mindig ügyeljünk, hogy ne főzzük/süssük túl vagy szárítsuk ki a halat, mert akkor élvezhetetlenné válik!

LAZAC BATTHYÁNY RIZZSEL ÉS BATTHYÁNY SZÓSSZAL

A Batthyány család a menüsor második elemeként is egy ínycsiklandó fogást hozott, Batthyány-Schmidt Margó és lánya, Batthyány Kata egy fűszeres, sült lazacot készített Batthyány rizzsel és Batthyány szósszal a Mindmegette konyhájában, utóbbiak titkát is elárulják, és a tökéletes borpárosításról is szót ejtenek. 


Hozzávalók:

A lazachoz:
4 szelet lazac bőrével
halfűszer
citromos bors

vaj

A Batthyány rizshez:
olaj
1 kis fej vöröshagyma
50 dkg rizs
1 liter alaplé
2 csokor friss petrezselyem

A pestóhoz:
1 db cserepes bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
0,5-1 dl olívaolaj
10 dkg mandula
10 dkg parmezán

A Batthyány szószhoz:
4 tk házi pesto
4 tk gorgonzola
1 dl furmint
1 dl főzőtejszín

Ezek is érdekelhetnek

Friss