Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Üvegvisszaváltás: kiderült, mikor kerülnek a boltokba az első palackok

Január elsejével indult a kötelező visszaváltási rendszer Magyarországon, ám a boltok polcain még nincsenek kint azok a palackok és üvegek, melyeket vissza lehetne váltani. A gyártók ugyanis nyár közepéig kaptak haladékot, de a friss hírek szerint már korábban megérkezhetnek az első, visszaváltható palackok.

A kötelező üvegvisszaváltás lényege, hogy az egyutas italcsomagolásokat célzottan és könnyebben újra lehessen hasznosítani, és a Magyarországon 2024 januárjában indult rendszerhez hasonló már több országban is sikerrel és jól működik. A hazai vásárlók azonban egyelőre még nem nagyon tudták használni az új visszaváltási rendszert, ugyanis még nem kerültek a boltok polcaira a visszaváltható palackok.

Az egyutas, azaz egyszer használatos italcsomagolásokat gyártó cégek a nyár közepéig kaptak haladékot, azaz június végéig van idejük lecserélni az eddig használt műanyag vagy üveg palackokat a visszaváltható darabokra. A MOHU által üzemeltetett üvegvisszaváltó automatákba ugyanis csak azokat a palackokat lehet bedobni, melyeken szerepel a speciális logó, valamint az újfajta vonalkód.

Kiderült, mikor jelennek meg az első, visszaváltható palackok

A gyártók június végéig még szállíthatnak régi, nem visszaváltható palackokat a boltokba, utána azonban már csak az új csomagolású termékekből érkezhet új szállítmány.

Az első, visszaváltható italcsomagolású palackok és üvegek várhatóan már tavasszal, március-április környékén jelennek meg az élelmiszerboltok polcain, és ezeken már rajta lesz az 50 Ft-ot ábrázoló visszaváltó jelzés, valamint az új, speciális vonalkód – idézi a Népszava Szabó Szilviát, a rendszer üzemeltetésével megbízott Mohu Mol gyártófelelősségirendszer-vezetőjét.

Az új visszaváltási rendszer részleteiről, többek között arról, hogy miként kapjuk meg a palackokért a pénzt, itt írtunk bővebben.

Borítókép: MTI/Hegedüs Róbert

Ezek is érdekelhetnek

Friss